От един човек сега се заразяват повече от един човек, което е лошото. От 10 случая възникват 12-15 нови, като това число варира. Ако нямаше никакви мерки, това значи от 10 случая да възникват 20. Ние продължаваме да ограничаваме заболяването, макар и не толкова ефективно, че да затихне епидемията. Това каза пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията, Не се гледат просто бройките тестове, трябва да се отчита и контекстът. Около всеки един случай РЗИ установява контактните лица, които подлежат на тестване - тоест колкото повече са случаите, толкова повече хора се налага да бъдат проверени дали имат това заболяване. Броят тестове не се увеличава просто така", каза тя по повод тезата, че броят заразени расте, защото се правят повече тестове.

Д-р Стоицова подчерта, че се наблюдава не броя направени тестове, а процента положителни тестове - на всеки 100 теста колко са положителните.

"Ние наблюдаваме това на седмично ниво... В началото на месец юни беше един на 100 направени теста, сега се качи на 5-6 положителни на 100 направени теста, тоест положителността се увеличава", съобщи тя. По думите ѝ в момента важното е, че у нас се покачва заболяваемостта и това налага да сме по-внимателни.