Това съобщиха от съда, цитирани от БТА. Двамата братя, собственици на над 5 фирми, бяха задържани при операция "Октопод" в началото на годината. По-късно бяха освободени с мярка "подписка", тъй като нямаше достатъчно доказателства срещу тях.

Защитниците им твърдят в молбите си до съда, че няма каквато и да било опасност братята да се укрият в чужбина. Обвиняемите били добросъвестни граждани с чисто съдебно минало, с добри семейства, проспериращи търговски фирми и изградено реноме пред български и чуждестранни търговски партньори.

Съдът реши, че наказателното производство се води повече от шест месеца. Това бил твърде дълъг период, през който не са извършвани никакви процесуално-следствени действия с тяхно участие и не са събирани нови доказателства в подкрепа на обвиненията срещу тях.
От разпитите на няколко свидетели също не може да се обоснове каквото и да било подозрение срещу двамата обвиняеми, записаха в мотивите си магистратите.

Според съда в постановлението на прокуратурата, с което им беше забранено да пътуват в чужбина, липсват смислени конкретни доводи, изградени върху доказателства, че без наложената забрана съществува опасност обвиняемите да се укрият.

Затова и съдия Иван Коев смята, че постановлението на прокуратурата, освен че е лишено от смисли доказателства, е и немотивирано.
Днешното решение е окончателно.

Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков и Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците бяха задържани при спецакция "Октопод" и обвинени за въоръжена престъпна група за изнудване, рекет, пране на пари, незаконно придобиване на значителни финансови средства от "Кремиковци", склоняване към проституция и други престъпления.