Нашумялата телевизия "Хепи" излъчи в предаването си „Гол живот" едночасово интервю с бизнесмена, когото нарече "най-богатия българин-бежанец в Сърбия", предаде кореспондентът на Дарик радио Ели Юрукова.

Известният журналист Миломир Марич пита Василев по различни теми - от мнението му за Мултигруп, оценките му за комунизма и демокрацията в България и приемането й в ЕС, до спомени за българския компютър "Правец" и за контактите му с българския премиер Бойко Борисов, "който го помолил да спонсорира отглеждането на прочутата по света каракачанска овчарка".

"Аз съм всичко друго, но не и крадец", каза Василев и обясни, че най-голямата обида за него е, че го считат за национален предател и мошеник, докато той се определи като "най-големия патриот в България".

Банкерът обясни, че знае точно кой стои зад поръчковите нападки в българските медии срещу него, които, по думите му, се плащали по 50, 100 или 200 евро, но той не ги четял, "защото било под неговото ниво".

Въпреки това изчислил, че за две години са се появили 20 000 журналистически писания срещу него, защото "90% от медиите в България са контролирани".

Василев подробно разказа за конфликта си с Делян Пеевски и поясни, че проблемите са се задълбочили и ескалирали, "когато той му поискал 250 милиона евро подкуп и акции", а той не му дал.

На въпрос дали ще има къде да преспи в България, ако се върне, банкерът отговори, че има къща в София, но проблемът е, "че въобще не е сигурен за своя живот".

Според него за руското посолство той бил американски човек, а за американското - руски, но после всичко така се разбъркало, че по думите му той останал без ничия подкрепа.

Василев каза още, че е купил сръбската фабрика за стъкло в Парачин, защото му било важно да успее и да поправи лошия имидж на българските инвеститори в Сърбия.

"Аз съм убеден, че в Страсбург ще спечеля делото и ще ми бъдат върнати парите, които ми е взела българската държава", заключи Василев.

Той не пропусна да похвали Сърбия и достойнството на сръбския народ, който въпреки десетгодишната война живее не по-лошо, отколкото в България.

Междувременно, в друго интервю - за проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал", Василев каза, че у нас има два клана - на Пеевски и на премиера, че повечето банкери са помогнали за "пуча" в КТБ, а след 2009 година има мафия на власт.

По дмуите му няма едър бизнесмен, на който да не му се е налагало да се отчита на политиците. Пеевски бил политически брокер и имал повече "свои" министри в действащото правителство от самия премиер - например Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски.

И до днес Василев нямал представа кой всъщност стои зад депутата от ДПС, но очевидно корените били някъде в реформиралите се органи на Държавна сигурност и "задкулисието на кръга Монтерей".

"Пеевски очевидно е нещо като най-младият син на полка. Очевидно са го харесали и формирали в техния класически еничарски стил. Сега, до каква степен се е еманципирал от тях, не мога да разбера. Но няма нито един от тези, дошли на власт, да не е минал през одобрението на този център", заяви още Василев.

Според него Бойко Борисов също участвал в схемите, като косвено се е борил за дялове в собствеността на ключови предприятия.

Преди три месеца обвиненият в източването на 206 млн. от КТБ банкер остро атакува бившия премиер Орешарски с думите, че "Сламен Пламен" е виновен.

Дни преди това делото беше прехвърлено на Спецпрокуратурата с обяснението, че са събрани доказателства за организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев.

Властите в Белград обаче все още не са взели решение за екстрадирането му у нас и не е ясно колко ще се проточи процедурата.