Това съобщи на брифинг говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова, цитирана от БТА и БНР.

Тя посочи, че събраните нови доказателства позволяват повдигане на нови обвинения срещу Василев за създаване и ръководене на организирана престъпна група за длъжностно присвояване. Това е причината делото да се поеме от Специализираната прокуратура.

"Според анализа на доказателствата на Специализираната прокуратура Цветан Василев е ръководител и организатор на организираната престъпна група, а останалите 13 лица са членове на организираната престъпна група, която е действала в периода от 1 януари 2009 до юли 2014 г.", допълни говорителят на главния прокурор.

Държавното обвинение все още няма официална информация от сръбските органи дали е позволена екстрадицията у нас.

По-рано днес стана ясно, че още в началото на май т.г. Висшият съд в Белград е разрешил екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев, а адвокатите му са обжалвали пред по-горна инстанция.

От МВнР са уверили прокуратурата, че това ще се случи до края на деня, но все още такава информация няма.

Румяна Арнаудова отбеляза, че назначената международна експертиза ще бъде изготвена до края на месеца и предадена на Спецпрокуратурата.

"Към този ден не са повдигнати обвинения, с днешно постановление делото се приема по компетентност. След това би следвало колегите, които взели решение да приемат делото, ще изпратят съответните призовки и на лицата ще бъдат повдигнати обвинения", уточни Арнаудова.

По повод на поканата от група народни представители до Сотир Цацаров да бъде изслушан за казуса КТБ, Арнаудова посочи, че конституцията не предвижда изслушване на главния прокурор по конкретни дела. Тя уточни, че искането на депутатите засяга изцяло конкретното дело.

През 2014 г. Цветан Василев бе обвинен задочно за източването на 206 млн. лева от КТБ. Той така и не се върна в България и бе обявен за издирване от Интерпол. По-късно банкерът се предаде на властите в Сърбия, паспортът му беше отнет и бе задължен всеки ден да се подписва в полицията.