Бременните жени, които искат да си поставят ваксина срещу COVID-19, ще трябва да изчакат, въпреки че са рискова група. Причината – нито една от създадените ваксини не е включила в клиничните изпитания бременни жени, пише изданието „Бизнес инсайдър“, цитирано от bTV.

Бременните жени и цветнокожите жени имат по-висок риск да развият тежки симптоми на коронавирус да получат усложнения, които да доведат до смъртта им, сочат данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Общият риск за бременни жени с COVID-19 е нисък – около 1,5% от тях имат нужда от интензивни грижи, а 0,15% губят живота си вследствие на вируса. Въпреки това лекарите са категорични, че тези жени са в рискова група заради бременността си.

До момента бременните жени са изключени от изпитанията за новите ваксини срещу COVID-19, тъй като все още не ясно дали препаратите са безопасни и ефективни за тях и бъдещите им деца. В клиничните тестове в Съединените щати бременни жени не участват, защото учените искат първо да разберат как ваксината ще се отрази на здрави хора и след това на тези в рисковите групи. Чак след това могат да се направят специални проучвания за влиянието на ваксините върху бременни жени.

Според американския хирург д-р Джером Адамс това е стандартна процедура при тестването на всяка една нова ваксина, без изключение. По думите му бременните жени всъщност никога не са участвали в клиничните тестове на ваксини за грип, например, макар те да се смятат безопасни за тях. Причината е, че лекарите наблюдават как се отразяват тези препарати върху жени, които не знаят, че са бременни и са си поставили ваксината, както и такива, които са решили да я поставят въпреки липсата на ясни препоръки.

По подобен пасивен начин ще бъде събрана и информацията за ефективността и безопасността на ваксината срещу COVID-19, като всички компании, разработващи такъв препарат, с внимание следят доброволци, които впоследствие разбират, че са бременни. Ще бъдат наблюдавани също бременни жени, които спадат към други рискови групи, като здравни работници, например.

В същото време акушер-гинеколози отвъд океана коментират, че е важно да се направи контролирано проучване на влиянието на ваксината върху бременните жени, защото иначе средата не е добре контролирана.

Докато се съберат достатъчно данни за самите ваксини и дали оказват някакво влияние върху бременните жени и техните деца, остават всички останали препоръки за превенция – миене на ръце, спазване на дистанция и постоянна дезинфекция