Светият Синод изразява надежда Руската църква да бъде отворена в най-скоро време, но това не е в компетенциите на Българската православна църква, гласи едно от решенията, взети от митрополитите на тяхното заседание. Синодът подкрепя напълно писмото и действията на патриарх Неофит, в качеството му на софийски митрополит, по отношение на храм "Св. Николай Мирликийски" в София и изпращането на двама свещеници, коментира пред журналисти митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) след заседанието на Светия Синод.

На сайта на Българската патриаршия бяха обобщени трите решения на заседанието на Синода

  1. Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликойски Чудотворец" в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
  2. Св. Синод изразява надежда - храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.
  3. Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

Против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил, съобщиха от Българската патриаршия. 

Заседанието бе свикано след като от страната ни бяха изгонени трима духовници от Руската църква заради дейност срещу интересите на България. Единият е предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан.

В резултат Руското посолство, което се оказа собственик на храма, го заключи. По-късно Патрирах Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея. 

"Светият Синод изразява надеждата храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенцията и възможностите на Българската православна църква и българската Патриаршия", обясни митрополит Киприан.

Той добави, че темата за собствеността на Руската църква не е в приоритетите и в правомощията на Светия Синод.