Митрополити от Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ) коментираха днес пред журналисти въпроса с руската църква "Св. Николай Мираклийски" в столицата, която беше затворена за вярващите, след като бяха експулсирани от България свещенослужители от храма.

На заседание на Светия синод на БПЦ-БП се очаква митрополитите да обсъдят тази тема и някои от тях я коментираха преди началото на заседанието, предава БТА.

Пред журналисти ловчанският митрополит Гавриил каза, че това е църква, която е строена като посолска църква, от Русия е строена някога и след това историята е известна, и превратностите са известни.

"Но тя никога не е принадлежала на друг, освен на Русия и на руското посолство. Сега трябва да направим това, по най-бързия начин да може да се отвори и там да се служи, и най-вече в криптата, защото там много хора ходят. В това отношение, което зависи от нас, трябва да го направим", заяви Ловчанският митрополит.

На въпрос за изпратено писмо до руския патриарх Кирил, ловчанският митрополит отговори, че "се казва, че е изпратено от патриарха и Синодът няма отношение, не го знаем точно даже".

"Днес ще научим, не съм чул да има отговор и не знаем какво точно е съдържанието, може би днес ще бъде прочетено", каза митрополит Гавриил.

Попитан какви ще бъдат последиците, ако се вземе решение за отваряне на руската църква и дали ще има влошаване на отношенията, митрополит Гавриил заяви:

"Какво значи да я отворим, да разбием, както по време на разкола, с помощта на държавата се превземаха и разбиваха църкви, това не бива да го правим. Да отворим, казвам пак да е по законен и каноничен начин. Аз съм също "за" да я отворим, но да стане това по каноните и законите".

Врачанският митрополит Григорий каза пред журналисти, че всеки храм трябва да бъде отворен, а в този храм (руската църква в София) идват много вярващи за св. Серафим, който е много почитан светия и всекидневно множество народ идваше да изпроси неговата помощ, подкрепа и закрила.

Попитан Светият синод може ли да разреши този въпрос, врачанският митрополит отговори: "Ще беседваме днес, ще видим какво може да се направи, ще извадим всичките факти, които имаме, и документацията".

Той добави, че се надява да се стигне до някакво решение, което да бъде градивно и полезно за всички. Ще прегледаме днес всички налични документи, които имаме и ще се постараем по най-добрия начин да се разреши този въпрос", увери Врачанският митрополит.

Великотърновският митрополит Григорий заяви, че не знае нищо по въпроса за руската църква, и добави, че сега "тепърва ще разберем".

Доростолският митрополит Яков каза, че на него не му е ясно "чия е собствеността на руската църква".

С точно това днес ще се запознаем и дано да е в полза на миряните, каза доростолският митрополит и подчерта, че храмът трябва да бъде отворен, но не само този, а и всеки храм.

На въпрос дали в руската църква в София трябва да служат свещениците, които патриарх Неофит назначи, или да бъдат от Руската православна църква, митрополит Яков отговори, че това ще реши Светият синод и затова митрополитите се събират на заседание.

Със своя заповед от 25 септември 2023 г. Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Това се посочваше в съобщение от Софийската митрополия във връзка с руския храм в София.

В него се уточняваше, че "Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа".