Това обяви в крайморския проф. д-р Казимир Попконстантинов, ръководител на археологическите проучвания, предаде БТА. Реликварят бе отворен днес при засилени мерки за сигурност.

Вътре има части от ръка, лицева част и зъб. Именно част от черепа и едната ръка на Свети Йоан Кръстител са се пазили в Константинопол, в Патриаршията. Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча, е възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил.

Реликварият е дело на майстор от края на 4-и век, каза преди отварянето проф. Попконстантинов, цитиран от БНТ.

Потвърждава се, че това са автентичните му кости, заяви министърът на българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той присъства на отварянето на находката в Историческия музей в Созопол. Предстои да бъде направен антропологичен анализ. Реликварят е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите, каза Попконстантинов. Урната бе отворена от комисия от специалисти. Подобен реликварий се намира за първи път по нашето Черноморие.

Реликварят е открит на 28 юли тази година в олтарната част на най-стария храм на острова. От тук нататък Созопол се превръща във втори Йерусалим, каза министър Димитров.

Созополската църква "Свети Георги" в момента притежава частица от Светия кръст, мощи на Свети Андрей. Частицата от Светия кръст беше подарена от премиера Бойко Борисов. Вселенският патриарх при своето идване наскоро подари мощи на Свети Андрей. Сега излязоха и мощите на Свети Йоан Кръстител. Това са все първостепенни християнски реликви, на най-старите светци. Този град, освен морски туризъм, би могъл да развива и поклоннически туризъм. Нещо, което е много разпространено по света, и носи до 30 на сто от приходите от туризъм, каза още министърът.