Откритите край Созопол мощи са на Йоан Кръстител

Мощите открити в реликвариума при разкопки на остров Свети Иван край Созопол са на Свети Йоан Кръстител.

Обратно в новината

Коментари - Откритите край Созопол мощи са на Йоан Кръстител | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, откриват се възможности за поклоннически туризъм. Обаче ще бъде ли морално да се потъпче научната истина, религиозната история и здравият разум, за да се подобри използването на легловата база ? Няма ли да е това прекален компромис ? Не знам ...

На кого точно са били тези кости, едва ли е възможно да се установи с пълна сигурност, но ако не се използува тази възможност за развиване на религиозен туризъм по нашите земи, значи и не заслужаваме никакви реликви, нито природните богатства, които имаме! Като знам в Босна какво чудо направиха от един гол баир, на който три деца били видели Дева Мария, която висяла на метър във въздуха и им се усмихвала - а оттогава /вече 25 години/ там ходят поклонници от цял свят и оставят много сериозни суми, независимо, че Ватиканът официално не е признал и потвърдил чудото ... И така от най-бедния регион, където има само камънак, нищо не расте, всичко се кара от километри - храна, вода, всички безбройни сувенири, - хората с въображението си и с много труд са направили цветущо кътче, което носи огромни печалби,а ние все пак имаме находка, имаме природа, изградена леглова база, и ако от това не направим нищо повече от поредното дърляне в нета, значи сме боклук! Не мощи на Йоан Кръстител, ами и жив Исус да слезе, няма да ни помогне!

макар ме не мощи и икони правят християнската вяра ...ще се разходя до созопол :)

Едната глава на Йоан Кръстител се пази като реликва в църквата Сан Силвестро ин Капите в Рим. Втората глава на Йоан Кръстител се пази като реликва в катедралата в Амиенс, Франция. Третата глава на Йоан Кръстител се пази като реликва в джамията Омаядден в Дамаск. Истинско чудо е, че нашите гениални археолози са намерили в Созопол части от четвъртата глава на Йоан Кръстител! Въпрос: колко глави е имал Йоан Кръстител?

Казимире, внимавай и не бързай, че стъпваш на тънък лед...... Божидаре, ти пък въобще и не стъпвай на леда. Йоаникие, светиня ти, не се поддавай на съблазънта, вещоманията и чревоугодието, че ще вриш и кипиш долу. Св. Йоан ми довери, че си е загубил главата, ама някои са си загубили и акъла.....Сполай ви, пак ще намина.

Автенични са и толкоз! Какво ДНК какви пет лева!

...`не ти комуто се кланят...а ти кой си в мене боже...`коментара -от божидар-димитровци.

Не е възможно да се докажат на кого са костите. Може да се датира плюс или минус годините. Може да са на някой, които пръв е служел там или друг човек свързан с религията. Трябва да се сравни анализа с този в Турция, както и с предполагаемия във Франция. За съжаление християнството е в упадък и по света, въпреки моралните цености, които носи. защото трябваше да се извини за светата инквизиция, за зверствата, не може един Борис да е светец, при условие, че ослепява сина си. Християнството трябваше да обясни и хубавите неща на езичеството, които взе-обичаи, нрави. Но това е друга тема

Който не знае, трябва да вярва!

Безумие!!! Реликварият бил от 5 век преди христа... ама нали Йоан е съвременник на Христос. Били автентични...стига бе! ДНК анализ ли е правен. Що не ни кажат как по поръчка са изнамерени всички "автентични реликви" свързани с Христос и още един милион светци??????

мда.. и мен това за петия век ме изуми..

Откритието е епохално,но защо ли толкова бедни душици не виждат смисъла му!Това няма да напълни джобовете ни,но ще ни направи по-богати в духовен смисъл и ще постави Родината по-високо в световното културно наследство!Предлагам:Редактора да не публикува оскърбителни мнения на българския простак!

е и какво катo са само костите? има кости на милиони хора по-важни от тези... и какво? само за тури3ам мислете и пари.... не сте истински христiяни...

Знаете ли, че - В пещерата край френския град Лурд , под пиринеите, на овчарката Бернадет се е била явила Богородица и я изцелила. Умните французи веднага направили от този "факт" мултимилионен бизнес, Днес, фанатизирани поклонници от цял свят се стичат (направиха и летище) да пробват от светената вода, а Лурд от забравено село се превьрна в процъфтяващ модерен град (виж в Гугьл). Малко по на юг, в Испания, Сант Яго ди Компостела е друг магнит за милионите и милиарди евро на поклонниците. 15 процента от БВП на Галиция е от тях. Е, ако С-14 потвьрди датирането, това наше откритие (дано) ще е повече от неизчерпаем петролен кладенец за страната и района, стига да не попада в ръцете на алчни и неграмотни мутри, както често става за съжаление у нас.

Не мисля, че е част от моето верую, да изпадам в религиозен делириум от факта, че някаква институция, наричаща себе си църква, е разпарчетосала костите, кокалите и черепите на своите светци, за да ги разнесе по долини и паланки и да ги "впрегне" в чудеса и "изцеления"! Още по-малко ми дреме кой кога каква частица от потрошените кости е намерил! Пък вие си помислете...В най-старите и апокрифни завети, Христос е наричан "раб Божий", а не "син Божий". А в Стария Завет пише "да не си правиш кумир от нищо"...нежели от кости и кокали...но това беше отдавна...сега е друго...

Прав си - така пише ама не им изнася.Щото става дума за пари и то за много.Църквата е перфектно място за печатане на милиарди и всичко е чудесно нагласено в тази насока.Бих цитирал и "Моята молитва"на Ботев,но малко хора ще ме разберат.

Изумена съм колко прости и ограничени български душици има...по-добре спрете да коментирате, защото не можете да си представите само колко много се излагате...

няма да спрат, именно защото не го осъзнават. Какво да се прави- интернет е вече масов.. Поредна илюстрация колко малко са ценните мнения...

Ами като спрат с дивотиите ще спрем да ги коментираме....

Да бе, да. Ама за кренвиршите им вярвам.

ЗА тези дето не знаят - Министъра Божидар Димитров има писмените показания на Лили Иванова, че това са точно мощите на Йоан Предтеча, защото точно тя Тогава ги е сложила там/ но неможе да помни всичко нашта първа поп дама/.

На място казано.Поздрави.

Да беше ти така педантичен, щеше бил (може би) да забележиш, бе г-син Б.Димитров е представен като министър на българите в чужбина, какъвто и е(БEЗ ПОРТФЕЙЛ - кво ли значи това???), но е по-добре да се изказва тук като отговарящ за Дирекцията за вероизповеданията (че взех да си мисля, че Йоан Кръстител е българин в чужбина) И я да те питам аз, като си така извисен, де са тогива костите на Саломе и не е ли главата на Яхия (както го наричат мюсулманите) [щото нали знаеш - дето е Маркс, там е и Енгелс] и не е ли главата му закопана на тайно и неясно място та па баш у това църкве да има "лицева част" от него!! Ама от стари комуняги как да очакваш поне да са прочели Библията или некоя опера да са изгледали, та да не се излагат!!! Или от Еленорската гора са извадили главата му та да я донесат в бахчата на Б.Димитров?!?

Мдаа, Б. Димитров пак се изходи. Само не разбирам защо и иначе уважаваният от мен проф. Попконстантинов му приглася? Направете С-14 и тогава правете сензации! Иначе поздравления на екипа за находката. Макар и едва ли да е това за което я обявяват, си е ценна и интересна.

Попконстантинов от известно време ,на всяка четна година припява исо на поредните Божови дивотии. .2004 г- митичния "граничен" Самоилов камък 2008- митичния Боянски майстор 2010 -мощите на Йоан Кръстител Явно Божо или стоящите зад и над него имат с какво да "респектират" Казимирчо -я с досиенце,я с друга негово издънка . На всеки случай ,вече години сервилничи пред Божо ченгето като пристанищна грациелка.

Я си представете човек, завършил 1956г Семинарията ... и после влязъл история...дето комунягите най-либеха да я пренаписват...ти е с физиката пробваха, ама не им стана! Та Кадзмирчо ще намери каквото му кажат, бъди сигурен...Днес е Йона Предтеча, утре ще е Духа на Караджата... и те така

да след като оставиха толкова важни археологически находки да се извадят и изнесат като имане и ни лишиха от възможността да научим повече за историята на земите тук преди българите сега ходат и копаят некакви безсмислени раннохристиянски смехории....предлагам първо да докажат истината в историйката от библията и после да тръгнат да намират останките на протагонистите ...

Има филми в Замундата,че не могат да установят с генетични тестове принадлежността на изровени трупове към царското семейство Романови.А няма и 100 години откакто са избити.Сега сигурно няма да намерят по-големи специалисти за кокали от преди 2000 години.

Мъчно ми е, като чета тези коментари. Тежко ми става на сърцето. Вместо хората да се зарадват и да се поздравят, надпреварват се да обиждат това, което не познават. Но все пак за мен тази новина е повод за радост и празник! Благословен е Господ сега и всякога!

Като ти става тежко на сърцето иди на лекар бе скъпа.На кардиолог.Имам един приятел много е добър и работи със Здравната каса.

Ако някой е невярващ/Христос е историческа личност и никой не го отрича/ нека поне да не пише глупости. Г-н Димитров е един истински българин и преди да го обиждате трябва да имате основание за това, което аз не виждам/бил от Созопол - и...???/. По скоро ми се натрапва скотодумието на някои слабо образовани личности, които със сигурност на селския мегдан са най-атрактивни именно с тая си простотия. Град Созопол е хилядолетен град и тази църковна утвар, която се откри, не е от времето, когато туризма се превърна в мода. Това, че някои глуповати хора си мислят, че нещо не е така, а друго е така, само защото те смятат така, е проблем на техния си нещастен животец, в който едва ли са постигнали кой знае какво и сигурно се чудят защо е така. Нека се чудят. Ако и тези писмена, които прочете проф.д-р Казимир Попконстантинов са верни, не знам защо са тия съмнения? Папата чакаме да одобри? Или Вселенският Патриарх? Със сигурност ще се случи. Това е голямо събитие в живота на църквата. За щастие на просветените в науката и вярата/не фанатизма/, знанието за времена и събития е запазено и в стари писменА и историята, които се помнят и знаят, от когото трябва. Така че бих казал: Браво на това откритие. Това е добре и за Созопол и за България. И за християни и за мюсулмани /не съм сигурен дали се пише така/. Другото е безпросветност и душевна скотщина.

От многото книжки дето си чел е станала голяма боза в главата ти май. Що не ме осветлиш в кои писания е казано, че мощите на този светец са в Созопол заровени? Ако този псевдоминистър си беше на мястото нямаше да се изцепи с такива изказвания преди да са изследвани и датирани намерените останки.

А ТИ ПОНЕ ЕДНА КНИЖЦИЦА ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛ В ЖИВОТА СИ, НАПРИМЕР "ЯН БИБИЯН НА ЛУНАТА"!

Имаше един форум, ама го забравих сега, е там беше написано точно къде са заровени мощите на всички светии. Така че, има писано, има. И всичко написано ще остане.

Абе християнина,Знаеш ли като си чел толкова от къде произлиза Христос.От Давидовото коляно,ако не знаеш.А знаеш ли коя е Рут.Ако не знаеш прочети и ще разбереш.Тогава ще разбереш защо има хора дето не вярват в ииииииииии тези дивотий и,че религията е част от политиката,а политиката е узаконена лъжа призвана да прави едни богати и да пречи на други да не бъдат бедни.Това е най-голямата измама в цялата човешка история.От момента в който някой се е усетил да размаха плашилото с име "бог" са свършили най добрите години на човечеството и е започнал неговият упадък.

и мутри по нашето море единственият туризъм дето може да се развива вече е с полуизперкали индивиди. Направо да вземат да направят по една психиатрия в новите хотели и да сключат договори със съответните "заведения" в европата. Нормален човек повече "на морето" няма да стъпи. Има си толкова други чудни местенца дето всичко им е наред и където можем да си почиваме чудесно.

Колко много радост няма и за две седмици се струпа на главата на народа! Три газови находища открихме накуп, пътуваме с 30 минути по бързо от София до Варна, а сега станахме и Йерусалим! И много са прави хората във форума за ценностата система на ДС министъра: човечеца пачка вижда във всичко, той затова и цял живот си е въртял дирника от БКП и ДС та до Столична община и герб! Келепирец има винаги около този продажен мошеник!

Веднага направете ДНК-анализ на мощите и затворете устата на неверниците комунисти с научни аргументи!

И като направят ДНК профил с какво ще го сравнят?

"Частицата от Светия кръст беше подарена от премиера Бойко Борисов." А някой зъб от Йоан Кръстител няма ли да подарят на Божествения???

"Мощехранилницата датира от средата на пети век преди Христа." Мдааа! Стара работа - още преди да се роди св. Йоан, вече са му сложили мощите в мошехранителница! Сега, трябва да ги сложат в музейя - до черепа на Нерон като малко дете...

Това е великолепно откритие на светите мощи на св.Йоан Кръстител.Той ще бъде пазител на България. В съобщението е допусната може би грешка, като се обявява "реликвария" от пети век преди Рождество Христово.Вероятно е от пети век след Р.ХР. с произход от Константинополската патриаршия.

Продължавайте да копате юнаци- сега са наред мощите и на други светци, а защо не и на Христос? А, багерите е време да се втурнат към острова за да започне застрояването на новото българско чудо... само, че за 3 дни...

Абе как така баш посред слабия сезон ги открихте тия мощи, баш в Созопол, дето местните аборигени направиха всичко възможно да го унищожат? Та и го потвърдихте да пет дена, че били баш на Йоан Кръстител. Хората по половин век изследват такива неща и пак няма единодушно мнение.

МИЛИ БОЖЕ, ПРОСТИ ИМ НА НЕВЯРВАЩИТЕ! ЗА ТОВА БЪЛГАРИЯ Е НА ТОЗИ ХАЛ! БЪЛГАРИ, ОПОМНЕТЕ СЕ! ИДЕТЕ В ЦЪРКВАТА И ЗАПАЛЕТЕ ЕДНА СВЕЩИЧКА ЗА БЪЛГАРИЯ! ВЯРВАЙТЕ В ДОБРОТО!

Аз в доброто и в Бог вярвам, в глупостите и лъжите не вярвам. А това е откровена лъжа.

Ходи, запали и една свещичка за мене. Ама от по-големите, да им напълниш гушките на поповете. Виж те специално за теб и поклонически туризъм ще развиват.

От палене на свещички,няма да стане.

Мойе и да има нещо вярно. И острова се казва свети Иван (Йоан)! Това име поне не е измислено от Божидар Димитров със сигурност.

глупости

исляма и христянството- огромна манипулация да се държи мита за това- как корена им ивриеиството е основата на ценностната система. Такива ,,открития,, поддържат измишльотината ;(((

След няколско дена папата ще им изпрати писмо ,в каето ще опровергае тези измишльотини.Явно се чудят как да изкарат печалба от тези глупости,явно държавната хазна е татално празна.

пипчо, а ти откъде знаеш? бил си на отварянето и си експерт ли?

той Пипчо е от ония мрънкалниците. Ако е така ще кажат защо е така, ако не е така ще държат сметка защо не е така. Важното е да се говори. Какво разбират специалистите. Аз все си мислих, че българите "разбираме" от футбол, политика, образование и медицина, но човек никога не знае - ето на и от археология и теология сме разбирали.

много злоба, омерзение и цинизъм!!! Безочието на политиците премина в самоизяждане между хората :( А тук- там срещаща се все още относителна грамотност е лишена тотално от морал и човечност! Жалко за всички нас!!! :( Никой не може да ни помогне за злобата и нищетата в нас самите! :(

От надежден източник научаваме, че тия дни при опит да си изкопае нова отходна яма, бай Иван Сакатлъка, жител на Курило, се е натъкнал неочаквано на долна задна подбедрица, която идентифицирал като подбедрица на изчезналия вид гиганти, населявали тези земи според преданията на баба Спаска.(нейните доводи за съществуването на гигантите са нецензурни и ги пропускаме) При продължилото копане намерил и конски череп и тогава според съседа му Спас станало ясно кво се е случило с изчезналия му преди 3 лета кон. Бай Иван обаче потърсил експертно мнение от мастити люде, наричащи себе си историци, и то не закъсняло. В него пишело, че като се вземе предвид:1) че на същото място преди 10.11.1989 е бил селския цех, дето правели наполеонки 2) в Хоремага от години залежават сладкиши със същото име (поради непосилната си за селяните цена и известната несъвместимост на този продукт с двойнопрепечената ракия ), 3) всеизвистния факт, че бабата на Наполеон е била българка и най-вече 4) невъзможността да се направи пряка съпоставка между конския череп и този на Бонапарт, то се натрапва извода, че намерените тленни останки са не на Наполеон, а на коня му, който, както е известно дезертирал при Ватерлоо (коня) и след това се скитал, потиснат от направеното предателство, търсейки сухоземен път до остров Елба! В очакване бонепартисти от Франция да захванат да се стичат по тези места, бай Иван от сега е сварил 300 л ябълкова шльокавица, която незнайно защо нарича "калвадос" ???

Гениално!!!! Рядко съм се смял така сърдечно! Тук при нас казват по темата Sommerloch !:-))

само не можах да разбера конят шарколия ли е бил

Това с коня шарколия е от една друга история, станала в Куртово Конаре, но незнайно що приписвана на събрина Марко Кралевич! Но ние знаем де е умрел и неговия кон (това е доказана заслуга на Спиро Месаря), но ще се върна на тази история при друг удобен случай, какъвто, доколкото познавам Б.Димитров, няма да закъснее...

Чудесно! Поздравления!

Тоя пак се е напил! Прости му боже!

Леле , Божо яко я е закъсал щом с такава пошла реклама иска да си продаде нивата в бащиното си село.

Дори наистина да са мощите на св.Йоан Кръстител, пак за пари мислят!Само пари са им в кухите глави!Безбожници!Само се правят на вярвящи християни!Лицемери!

Към досега известните 12 глави ,7 челюсти,4 плешки,9 ръце и 8 палци ВСЕ на Йоан Кръстител колхозния чичка Божо и гъзоблизната му овца Попконстантинов ,добавиха още 1 палец и още една челюст Да живей България ! Трижди ! Туризи от всички страни идвайте !

мрете да творите глупости и да ги пишете тук...какви са тези плешки,челюсти,ключици и незнам си какви още умотворения ???и да не са на Йоан Кръстител,все пак ще са на някой знатен човек,не на дядо ти ,щом е погребан така.Не обиждам дядо ти,имай го предвид,само ти напомням,че богохулстваш!

Първо Созопол ще трябва да си върне автентичния вид. Не задушен от бетон, с фекалии, изхвърлени директно в морето, на претъпканите плажове (окупирани от Бургаски мутри) и с аромата на сметище. Преди две години насила ме отказаха от почивка там...

тук някои са много сигурни, че авторът е искал да каже 5-ти век СЛЕД христа. общо взето тези хора трябва да се захванат с писане на литературна критика, там всеки обяснява какво е искал да казе автора. а иначе това са такива спекулации, че думи нямам, парче от кръста (как доказахте, че това е кръста на христос мн ми е чудно) после намерили кости в храма на йоан кръстител и решили, че това са неговите кости зщото храма се казвал така, е ако се казваше свети георги негови ли щяха да са, в българия не може да бъде направен въглероден анализ на възрастта, така че всичко е само спекулация, но една спекулация повторена 1000 пати става истина. Това от една страна наистина е добре за БГ, от друга ако се разбере истината ще берем голям срам.

Двес дебелите мощи на великия подводен археолог и гмуркач, Св. Божидарий, бяха забелязани да се развяват из созополските таверни в търсене на Светия Граал, пълен с гъсто хиоско вино и гарниран с порция прясно изпържена цаца.....Амен.

Е ово е наУка! Отварям мощохранилницата, виждам "части от ръка, лицева част и зъб" и откривам тутакси,че ще да са на Йоан, и то не кой да е Йоан, а Предтеча! Моменталния извод трябва да е направен по "специфично изкривяване" на костта на ръката, идващо от прекомерно занимание с покръстване, иначе няма как да стане, освен ако няма баркодове по костите! Този човек - Кардам, Тервел, Телериг или по-известен като Б.Димитров може да открие когато каквото си иска (Китов ряпа да яде) И като направите втори Йерусалим тука бе ,аланкольо, не се ли сещате, че ще направите и първостепенна мишена на талибаните! Ама Атия вече я нема... там е само яхтата на Доган! А в Йерусалим е израелската първокласна армия, пък ние нашата пак я съкращаваме! Ама важното е да потече поклоннически туризъм към Созопол, та в бахчата на баба му, ако още не е застроена, да се издигне един малък "Шератон"!

ВВС също споменава за откритието.В тайник на дарохранителницата обаче са открити лична карта и свидетелство за управление на МПС с биометрични данни.Именно те са источник на твърдението на археолозите,че костите са иненно от въпросната персона.Чудя се защо саита не споменава за тези подробности....

Инересно откъде министъра е сигурен, че точно това са костите на Йоан Кръстител. Ако криминологията работеше с неговите методи на доказване нямаше да има неразкрити престъпления. Поредната глупост изръсена от БГ министър. Не знам дали от тези кости ще спечелим от туризъм, но ако някой вземе да издаде събрани съчинения на глупостите избълвани от всички БГ политици през последните 100 години сигурно ще е бестсейлър и ще донесе повече пари от тези кости

Има ли го Божидар Димитров може да се очаква и на Буда да са мощите. Много са му изкривени представите

Някои тук не били сигурни, че костта е от Йоан Кръстител... Ами може и да не е, ама какво значение има и какво сигурно има по принцип? Всичките тези плашеници, мощи на светци и пр. по света да не би да са доказано истински? И бащите си не знаете дали са ваши... Не е важно това - важна е ВЯРАТА, а много от вас тук я нямат - обикновен комунизъм...

Е....х я вярата, ако се крепи на мощи