На 24 февруари, когато се навършва точно една година от началото на войната в Украйна, БНР подготвя специален видео формат от новото Дигитално студио на медията. Началото е в 8.00 часа сутринта. Гости на живо на Златко Желев ще бъдат Н. Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в София, Василий Митков, дългогодишен председател на дружеството за българска култура, както българи доброволци, помагали на украинския народ от Запорожието.

"През тази една година бяха отнети хиляди животи. Това е година, която заличи от земята десетки градове. Година, която разпръсна из целия свят милиони бежанци, която прекърши милиони съдби и изпари надеждите им мир. Година на самолети, сирени, съдби... смърт!", казва водещият на специалното студио Златко Желев - ръководител "Интернет портал" в дирекция "Дигитални програми" на БНР.

"За нас съпричастността с украинския народ е нещо много важно и през последните 12 месеца положихме усилия да отразим с разнообразни аудио-визуални формати жестовете на помощ и доброволчество, които направиха голяма част от българите", смята директорът на Дигиталните програми на БНР Иво Тодоров.

В специално обособена секция "Украйна - 1 година война" на интернет портала bnr.bg могат да бъдат открити и всички материали на журналистите от обществената медия по темата за войната в Украйна в различни жанрове, както и видео съдържание и снимки.

Националната програма "Хоризонт" на БНР посвещава тематична линия на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година. Новите измерения на сигурността, Европа и българската позиция. За цената на мира и търсенето на решения. Разказът на бягащите от войната за преобърнатите съдби, за новия им дом в България и за подкрепата. Това ще бъдат само част от темите, подготвени от репортерите, международните редактори и кореспондентите на БНР в страната.

Равносметка на събитията и прогноза за развитие на военните действия - от кореспондентите на БНР в Брюксел и в Москва, и през участието на анализатори и експерти в ефира на информационния лидер.

"Войната в Украйна - една година по-късно" ще бъде във фокуса и на специалното двучасово издание на "Нещо повече" по "Хоризонт" на 23 февруари с водещ Диана Янкулова.

То ще се излъчи в навечерието на преломната дата в най-новата европейска история - на 23 февруари с традиционен начален час след новините в 16 часа.