751 абсолвенти по медицина от випуск 2022 в Медицинския университет в София получиха дипломите си на тържествена церемония в Националния дворец на културата. Младите лекари бяха поздравени лично от президента Румен Радев. Отличниците на випуск 2022 са 107, а носители на наградата за пълно отличие "Златен Хипократ" са д-р Айлин Фейзулова и д-р Жана Адиб Саад, които получават и парична награда от 2000 лева от наследството на дарителя д-р Андрей Георгиев.

Още снимки вижте тук 

"Много труд, много работа и безсънни нощи" стоят зад наградата, разказа за себе си Абиб Саад. Дали ще остане да практикува у нас не знае, защото семейството ѝ живее в друга страна. По думите ѝ повечето чуждестранни студенти ще се върнат в техните държави, но тя много обича страната ни и ще се радва да остане.

Снимка: БТА

Другата носителка на "Златен Хипократ" - Айлин Фейзулова, е категорична, че ще остане да практикува в България. Според двете работата в Спешна помощ е най-нежелана сред завършващите медици, тъй като е специалност, при която има много стрес.

От всички дипломирани абсолвенти, едва по-малко от половината са български граждани. Миналата седмица от Медицинския факултет обявиха, че според тяхна анкета сред българите от всеки завършващ випуск се очертава тенденция в три поредни випуска за увеличаване на броя оставащи у нас млади лекари. В новия випуск те били вече 50%. Анкетата показва също, че най-желаната от завършващите медици специалност е педиатрията. На второ и трето място са кардиологията и хирургията. Около 8 процента искат да станат общопрактикуващи лекари, а по-малко от 1 процент - спешни медици.

Президентът Румен Радев поздрави младите лекари.

Без съвременно, иновативно и качествено здравеопазване не можем да изпълним нито една важна национална цел, каза Радев в поздравлението си. Да създадеш лекар е истинска мисия и тук Медицинският университет в София е безспорен лидер, допълни той. Приех поканата за тържеството, воден от преклонение към всички вас, посветили живота си на една толкова трудна професия в най-сложната област на познанието - медицината, която изисква безрезервна вяра в човека и в доброто, допълни държавният глава. 

Президентът Радев изрази признателността си към ръководството и преподавателите в университета за това, че успяват да съхраняват традициите и да ги надграждат. Той благодари и на родителите за насочването на децата им към лекарската професия, както и за това, че през цялото време са им давали сили и вяра. 

Снимка: БТА

Знам предизвикателствата, пред които вие ще бъдете изправени от първия ден, каза още Румен Радев и изрази вярата си, че макар и трудно, предприетите в последните години действия започват да подобряват условията за реализация на лекарите, а трудът им става много по-привлекателен. На вашето поколение се пада честта да трансформирате модела на здравеопазването към нови, по-високи стандарти, да въвеждате нови технологии и методи на лечение, които бурно ще продължават да навлизат в здравеопазването ни, допълни Радев. От вас ще очакваме много - вие да оживите и да разгръщате сложните stroke центрове по Плана за възстановяване и устойчивост, които заедно със спешната медицинска помощ, оказвана от въздуха, ще трябва да доведат до значително снижаване на смъртността и инвалидизацията, каза още той. От вас ще очакваме да оживите националната детска болница, която ще се построи - има необратимо движение и решение в тази посока, увери президентът Радев. Вие ще трябва да оживите и националния център за лечение с протонна терапия за деца, ще трябва да създадете националната дигитална платформа за образна диагностика, ще трябва да върнете здравеопазването при хората от отдалечените населени места, добави президентът Радев. 

Държавният глава посочи още, че вероятно някои от младите лекари ще се реализират в чужбина, но изрази очакванията си, че ще се завърнат в България с още по-големи знания и опит. По думите му тези, които останат в страната ни, ще получат необходимото удовлетворение и възможността да модернизират здравеопазването ни. 

Президентът Радев поздрави и чуждестранните студенти за правилния избор, който са направили да се дипломират в България. Тя остава вашата втора родина и ще бъдете свързани завинаги с нея, допълни той.

Снимка: БТА

Ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков също приветства абсолвентите за успешното им завършване. 

Това е вълнуващо събитие за академичната ни общност - поредният випуск напуска аудиторните занимания, споделяйки общата съдба на професионалния избор и избирайки лекарската професия. Време е да погледнете към следващия връх, който предстои да покорите, допълни той. Лекарската професия предполага всеотдайност и отговорност към човешкото здраве, следвайте моралния си компас, бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство, призова завършващите акад. Трайков. Вярвам, че сме ви предали най-ценното, което човек може да научи по време на обучението си, че сме запалили любовта към познанието, към науката, каза още той. Стойте изправени в бурята и винаги гледайте хората в очите, това показва, че имате силен дух и не се боите от истината, призова акад. Трайков бъдещите лекари. 

Преминахте през много безсънни нощи, преповтаряйки сложни латински термини, състезавайки се помежду си и най-вече със себе си, за да бъдете още по-добри и успяхте, каза деканът на Медицинския факултет проф. Димитър Буланов. Предстоят ви най-важните оценки, но най-важната награда за вас е усмивката на излекувано дете. Само лекарите със сърце могат да превърнат всяка болница в истинска лечебница. Бъдете човеци, лекувайте с вещина, упорство и милосърдие, каза още проф. Буланов. По думите му през последните години се увеличава броят на младите лекари, които избират да останат да работят в България. 

Снимка: БТА

На тържествената церемония присъстват посланици, министри, депутати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на съсловната организация.