Българското национално радио се включва заедно с десетки европейски медии в инициативата на Украинския обществен оператор "Радио диктовка за национално единство". Така то изразява своята солидарност и съпричастност с хората в Украйна, които страдат вече 11 месеца от войната, която Русия предприе срещу своята съседка.

Радио диктовката стартира точно в 11 часа българско време днес и е едновременно прочитане в ефир и едновременно записване на слушателите в различни страни на предварително подготвен текст. По този начин се получава един своеобразен украиноезичен флашмоб с участници от цял свят.

Текстът е написан от писателя и режисьор Ирина Цилюк и ще бъде издиктуван от актрисата Ада Роговцева, като е удостоена със званието "Герой на Украйна", съобщи БНР.

Събитието има дълга традиция, стартира през 2000 година, като се провежда в Деня на украинската писменост и език. Целта е повече хора в България, а и по цял свят, които говорят украински език, да се включат в диктовката.

Вижте как да участвате - във Facebook страницата на общественото радио на Украйна и в YouTube канала на медията.

В диктовката ще участва и украинската антарктическа експедиция на станция "Академик Вернадски", разположена на ледения континент.