10 участници от националните и регионални програми на общественото радио, избрани чрез конкурс, завършиха успешно VIII-ия майсторски клас на БНР Академия. Обучението е по учебна програма и критерии, заложени от квалификационния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия - EBU ACADEMY. То обхваща дисциплините: говор и писане; събиране на новини; етика и деонтология; репортаж; интервю; кратки новини; бюлетин; Радио 2.0 и уеб; технически умения. Новата дисциплина, въведена от тази година е Подкаст.

Дипломите бяха връчени на церемония в Мраморното фоайе на Българското национално радио от Албена Миланова - член на Управителния съвет на БНР и дългогодишен директор на дирекция "Международно сътрудничество". Тя поздрави участниците, като подчерта важността на проекта като инвестиция в развитието на уменията на радио журналистите в контекста на бързото развитие на технологиите и медиите и в отговор на непрекъснато променящите се и растящи очаквания на аудиторията към съдържанието в неговата политематичност и многоликост.

"Няма да скрия огромното си удоволствие да връча дипломите на завършилите VIII-ия майсторски клас. Това е един от най-успешните проекти на БНР, който се развива с всяко ново издание, като заедно с това всички участници в него надграждат своите умения, отбеляза Албена Миланова. - Знам колко усилия сте вложили в надграждането и развитието на своите знания. Безценна е и тази взаимна обмяна на опит между участниците, техните лектори и експертите от квалификационния отдел на Европейския съюз за радио и телевизия - EBU ACADEMY, с които те са в непрекъсната връзка".

"Чувствам се като пръв сред равни", каза при получаването на дипломата си отличникът на випуска Александър Йорданов от Радио Варна - с най-висок резултат на финалните изпити.

Близо 100 са журналистите от националното радио, завършили осемте майсторски класа на БНР Академия, проведени от 2014 г. досега.