Това показва класацията на неправителствената организация „Спасете децата”. При изследването са анализирани факторите на живот, здраве, образование и икономическото състояние на майките, както и нивата на смъртност при майките и бебетата, съобщават Нова телевизия и БГНЕС.

От „Спасете децата” подчертават, че класацията е изработена с нови индикатори, които „все още не позволяват да се правят сравнения” и не могат да се смятат като радиография на състоянието на майките.

През 2013 г. България пропада със 7 места в класацията до 43 място, като това я поставя сред последните в Евросъюза.
Страната ни, след Швеция, е с най-дълго платено майчинство в Европа - 2 години. Средно за ЕС то е около 14 седмици.

Единствените европейски членки, класирали се зад България, са Малта, Унгария и Румъния.
След тях са Босна, Мексико, Русия, Турция, Украйна, Тайланд, Албания, Молдова, Иран.
На Балканите преди нас са гърците - 19 място, сърбите – 36-то място, кипърците - 39-о място, македонците 40-о място и черногорците – 42-ро място.

Според индекса „майчинство” на неправителствената организация, включен в доклада „Състояние на жените по света 2013”, Куба е най-добрата страна в Латинска Америка да станеш майка – съответно на 33-то място в класацията. След това са Аржентина (39-о място), Коста Рика (41-во), Мексико (49-о) и Чили (51-во). Хаити е класифицирана на 164-то място.
Анализът показва, че най-лошо място за бъдещите майки е Конго.

САЩ не е в топ 10, а заема 30-о място заради големия риск от майчина смърт, подчертават от неправителствената организация.
Сингапур е 15-а в класацията, изпреварваща дори Канада (22-ро място) и Великобритания (тя изпада от челната десятка до 23 място), които според организацията би трябвало да подобрят образованието и грижата за майките в неравностойно положение.

Показателят „Риск по време на раждане” е изработен за първи път и отразява нивото на смъртност на бебетата в деня на раждането им и оценява 186 страни по света. Според него Люксембург е най-сигурното място за току-що родените, а Сомалия – най-опасното.

Един милион бебета умират всяка година по време на раждането си, или по две деца в минута, изчислява организацията. Сред основните причини за смъртта са преждевременно раждане, тежки инфекции и усложнения от самото раждане. Повече от 300 хиляди индийски бебета всяка година умират до 24 ч. след раждането си от инфекции и други предотвратими причини.