Идеята е на директора на "Института по електроника" към БАН проф. Лъчезар Аврамов, който има над 30-годишен опит в изследванията на раковите заболявания. Основател е на ново за страната ни научно направление “Биомедицинска фотоника”. Той е и първият учен от Източна Европа, номиниран за Наградата за изключително високи научни постижения на ЕС – „Decartes“ (Декарт) през 2004 г. в областта на онкологичните заболявания.

"Новата система ще проследява и анализира лечението на отделния пациент по медицински и финансови параметри. По този начин тя ще осигури по-ефективно и щадящо за пациента лечение, като в същото време ще спестява и средства чрез оптимизиране на локализациите на лечение", съобщи в интервю пред Дир.бг. проф. Аврамов - директор на "Института по електроника" към БАН, който има над 30-годишен опит в изследванията на раковите заболявания.

По думите му новата система ще спести милиарди левове от прилагане на неефективно лечение на пациентите. Това показва опитът на Холандия, Дания и Норвегия, които до имат въведена подобна система.

- Какво предвижда новата система, която предлагате в онкологията?

- По поръчка на премиера Бойко Борисов след тези срещи в контактната група на БАН за финансирането на Академията, аз съм в контакт със здравния министър и с екип от специалисти ще предложим идеен проект за създаване на Национален антираков план в четири пакета - законово, административна, научна и медицинска реформа. Ще предложим тази здравна реформа, за да се опитаме да я въведем.

В някои от европейските държави, най-вече Холандия и Норвегия, онкологията е организирана по съвсем различен начин.

Например в Холандия, която се смята, че е на върха в организацията на здравната система, има възможност, когато един човек бъде диагностициран, той влиза в информационна система и всеки лечебен ход, който следва заболяването, всеки лев, който е вложен в заболяването, се контролира, както и резултатът от лечението. На практика здравният министър може да влезе, когато иска в досието на онкоболния човек и да види кога е диагностициран, как е лекуван, колко евро са вложени в това лечение и какъв е резултатът от лечението.

Това нещо ще се опитаме да го внедрим в България.

В Холандия, където е внедрена подобна система, са изчислили, че за последните 10 г. 95% от химиотерапията на рак на гърдата в страната е било погрешна, както и 90% от имунотерапията. Това е довело до 8 млрд. долара щета само от тази погрешна локализация на рака.

Говорим за медицинската и икономическа щета, която е нанесена на Холандия. Но те са внедрили тази система и по този начин, те могат да си контролират и инвестициите, и лечебния резултат.

А при нас е пълен хаос, никой не знае "кой пие, кой плаща", кого лекуват, как го лекуват, а какъв е резултатът пък да не говорим. В момента здравната организация у нас няма въобще поставена цел да следи резултатите от лечението.

Дейностите се ограничават до финансови сметки, до брой легла и лекари, но най-важното нещо, за което съществува медицината - резултатът от лечението, тука няма интерес към него. Т.е. то е извън полето на внимание на държавата.

Наскоро Институтът кандидатства за еврофинансиране с проект за промяна на парадигмата на медицината в България към преминаване от стандартизирана към персонифицирана медицина. Ще намерили той приложение в новата система?

- Да, разбира се, аз се занимавам със свързани дейности, научните дейности са свързани с разработката на медицински методики и с внедряването. Но мащабите са такива, че то не може да стане паралелно. Това не може да се случи много бързо.

- Тук не стигаме ли и до въпроса с електронните здравни досиета?

- Електронните досиета са компонент, то е абсолютно задължително, но освен това трябва да се изградят и бази данни, на базата на които да се прави политика. Защото електронното досие засяга само лекаря и пациента и е изключително важно, но не е достатъчно.

Доколкото знам в момента здравното министерство работи за ускорено внедряване на електронното досие. Но тава е само първа стъпка и това нещо е трябвало да бъде направено преди години.

В Холандия, например, има електронно досие от десетилетия, само че това не е попречило да имат 8 млрд. лв. загуба при лечението на рак на гърдата.

- Колко време би отнело разработването на новата система у нас?

- Това е въпрос на държавна политика. Първо трябва да се възприеме на ниво здравно министерство, след това да се направят необходимите промени в закони и наредби. Както и да се осигури финансов ресурс, защото системата ще изисква висококвалифициран труд. Сигурно ще трябва година-две да се разработи системата и още повече години да се внедри.

Но и в Германия, и във Франция в момента я внедряват.

Холандия е първата, която я е внедрила, след нея са Дания и Норвегия.

- Кои са най-добрите методи на лечение на онкозаболяванията?

- Има един единствен метод - това е така нареченото интегративно или холистично, или цялостно лечение. Всички методи са компоненти от него. Съществува огромно противоречие между т. нар. стандартна медицина и принципите на лечение, защото никой не отрича, че всяко заболяване е персонално и трябва да се лекува.

Още Хипократ е казал, че заболяването не е обект на лечение, обект на лечение е човекът, който го носи. Известно е, особено в онкологичните заболявания, че двама души с еднакво заболяване, на един и същи орган, на една и съща възраст и пол, не могат да бъдат лекувани по един и същи начин.

Затова персонализиране на лечението е единственият възможен начин - подбиране на подходящото лечение за подходящия човек и в подходящо време. Всичко това, което се говори, хирургия, радиотерапия, химиотерапия, алтернативни методи, всичко това са отделни компоненти, които трябва да бъдат адаптирани за човека. А това не се отрича по принцип. А в практиката се отрича тотално.

Значи доскоро в онкологията имаше т. нар. стандарт за медицинска онкология, в който беше твърдо регламентирано по алгоритъм всеки човек, независимо какъв е, как да се лекува - значи операция, химиотерапия, радиотерапия, и този стандарт, лично аз, по съдебен ред го ликвидирах. Това стана по съдебна жалба на доктор Дамянов, който ми е партньор, моят лекар и Центъра за защита правата в здравеопазването на д-р Стойчо Кацаров.

Значи ние премахнахме стандарта, който осигуряваше лошо лечение. Сега вече дали ще се създаде добро лечение е въпрос на политика, на подготовка на кадри, на организация, за финанси, на демонополизация на Касата, на създаване на конкурентна среда в лечението, защото, въпреки че медицината не трябва да се разглежда като такъв чист пазар, там също конкуренцията между качествените лекари е много важно нещо.

- Вие имате собствена онкоклиника, в която прилагате принципите на холистичното лечение. Какви са резултатите при този алтернативна медицина?

- Повечето пациенти, които идват в клиниката вече са били лекувани преди това по други методи и те идват при нас направо унищожени, в 4-та фаза, целите с метастази. Въпреки всичко резултатите са фантастични - постигаме 80% ремисия от 2-3 месеца до 10 г. 

Използват се около 20-30 метода, като основната методика е химиотерапия, която е с 10 пъти по-ниски дози, поради това, че се стимулира с хормоноинсулин. 
Инжектира се на пациента инсулин в доза, която диабетиците си инжектират сами, т. е. абсолютно безопасна, но ефектът от инсулина е, че създава въглехидратен глад, а нормалните клетки на човека нищо не могат да направят, те изпадат в известна хипогликемично състояние. Раковите клетки, понеже имат собствен метаболизъм, те имат специални механизми, клетъчни мембрани, отварят едни специални канали и почват да търсят кръвна захар в околната среда. В този момент се инжектира стандартна химиотерапия, но с 10 пъти по-ниска доза, убива само туморната клетка, след това се инжектира глюкоза, затваря се хипогликемията. Пациентът не получава никакви странични ефекти след това като упадане на коса и т.н.

Клиничният ефект е по-добър от стандартната химиотерапия, а и цената е 10 пъти по-ниска. Но НЗОК го счита за нестандартно лечение, поради което не го финансира по здравното осигуряване. В Германия този метод на лечение се плаща от частните застрахователни фондове, защото там няма монополизиране на здравното осигуряване. Там има 36 такива клиники.

Има различни терапии и се подбира за конкретния човек конкретна комбинация.

"В България никъде не се прави това. В България химиотерапията е стандарт, на пациента му налагат стандарт, а при 90% от случаите той е негоден, разбива му имунната система и това ви казвам от опита на това лечебно заведение.