Българският Червен кръст (БЧК) отбеляза 145 години от създаването на организацията с тържествена церемония, на която присъстваха държавният глава Румен Радев, първата дама Десислава Радева, омбудсманът Диана Ковачева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, политици, общественици и др.  

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

През 1878 г. в Княжество България и в Източна Румелия се учредяват първите червенокръстки дружества. В София е създадено Софийско областно дружество за подпомагане на болни и ранени, чийто председател е софийският митрополит Милетий. В дружеството се включват и работят видни граждани на София, начело с губернатора на областта Пьотър Владимирович Алабин. В края на същата година е учредено сливенското дружество на Червения кръст под председателството на митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия, припомня БТА. 

Веднага след Съединението на България, на 20 септември 1885 г. е създадена и Националната организация, чийто председател е митрополит Климент. Тя е утвърдена с официален указ на първия български княз Александър Батенберг, който взема червенокръстката организация под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 г.

Омбудсманът Диана Ковачева

Снимка: БТА

"145 години са много време, в което неотклонно, неотлъчно Българският Червен кръст (БЧК) защитава хората и добрите каузи и помага", заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на церемонията. 

"Институцията на омбудсмана винаги е била в партньорство с БЧК. Няма случай, в който да сме се обърнали с призив и да не са ни отговорили", каза Ковачева. Международният Червен кръст три пъти е бил удостояван с Нобелова награда и БЧК достойно е част от тази мрежа, коментира омбудсманът. Вие сте достойни, защото сте самоотвержени, добри и безкористни, отбеляза тя. 

Диана Ковачева връчи на председателя на БЧК акад. Христо Григоров плакет от името на Националния омбудсман за признание за изключителните постижения и усилия в добротворчеството.

"За своите 145 години развитие БЧК се утвърди не просто като най-голямата у нас хуманитарна организация, но и като институция с ясни цели, стройна структура и ефективна организация. С неизменна готовност да изпълни своята хуманитарна мисия в подкрепа на най-уязвимите", заяви президентът Румен Радев. Честването се проведе под патронажа на държавния глава.

Президентът Румен Радев

Снимка: БТА

"И като командир на Военновъздушните сили, и като президент съм бил в районите на не едно бедствие и винаги екипите на БЧК са били сред първите отзовали се. БЧК се утвърди и като стожер на основополагащи обществени ценности. Като еталон за съпричастност, солидарност и единение, от които имаме особено силна нужда днес. БЧК успя да се превърне и в лидер в нашия регион, добави Румен Радев.

Особено се гордеем с хуманитарната и доброволческа дейност на Българския Младежки Червен кръст, заяви държавният глава, като пожела на БЧК все така да държи здраво нравствения компас на обществото и да доказва, че през каквито и изпитания да минаваме, винаги остава доброто, солидарността и милосърдието.

Българският Червен кръст (БЧК) е институция, която винаги е подавала ръка, за да може да помага. Ръката, която е подавала, е много силна, защото успяхме да вкараме в действията формулата - обединявай и решавай проблемите, пък заяви председателят на организацията акад. Христо Григоров

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров

Снимка: БТА

Успяхме да обединим усилията на журналистите, държавните институции, корпоративния бизнес и български народ. Когато се обърнем с идея или апел, отвсякъде идва помощ. Когато има бедствия, аварии, катастрофи, на първа линия е БЧК. Българският народ живее неособено комфортно и има нужда все повече от реална помощ, която да му даде възможност да усети, че не е сам в това време, посочи още Григоров.

Българският Червен кръст има значителен принос за формирането и първите стъпки на българската обществена здравна система. Организацията построява и много болници в София, Плевен, Хасково, Бургас и др., изгражда и ръководи повече от 40 години болницата "Червен Кръст", която днес е едно от най-модерните и авторитетни държавни лечебни заведения - болница "Пирогов". Към лечебното заведение през 1900 г. е открито и първото училище за милосърдни сестри.

Снимка: БТА