29-годишният Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация, е починал. Новината беше съобщена на извънреден брифинг в здравното министерство. Петков страдаше от муковисцидоза - рядко заболяване, заради което се нуждаеше от спешна трансплантация на бял дроб.

У нас подобни операции все още не се правят, а в момента няма чужда клиника, където да се изпращат пациентите. Допреди година държавата изпращаше тези пациенти в болница в Австрия. След това договорът изтече. В момента близо 20 души чакат за животоспасяващи операции, които не могат да се правят в България. Проблемът стана причина шефката на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова да подаде оставка.

Защо не се е намерил орган за Адриан

В битката да помогнем на момчето разговаряхме с почти всички трансплантационни центрове в Европа, каза зан.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков и обясни, че от берлинска болница например са им отговорили, че съгласно декларацията вече не са в състояние да извършват трансплантации на пациенти извън осемте страни членки на Евротрансплант. За да стане пълноправен член на Евротрансплант, България трябва да постигне 10 донори на един милион население, коментира той.

Заместник-министърът съобщи, че е преговаряно с болници извън осемте членки на Евротрансплант и е било уредено приемането на Адриан в болница в Рим, като е осигурен и самолет с необходимата техника и екип, но поради усложнения на заболяването му е имало фатален край. От няколко месеца Адриан е бил с много тежки инфекции и при извършване на трансплантация, при която се прави имуносупресия (потиска се имунната система да не отхвърли орган), би се развил сепсис, обясни още заместник-министърът. Усилията на лекарите тук са били насочени към овладяване на тези инфекции, за да има шанс за извършване на трансплантация, като чрез дарение са осигурени и съвсем нови за България лекарства.

Д-р Георги Хинков, който е лекувал Адриан Петков в последните осем дни, обясни, че тази болест е с прогресиращ ход, а и при Адриан е имало много усложнения. Освен инфекциите, той е имал ниско телесно тегло, значима остеопороза, продължително лечение с кортикостероиди, а и е бил лекуван около седем месеца от туберкулоза. Всичко това са контраиндикации за трансплантация, обясни лекарят.

В европейската класация по донорство сме на опашката, призна д-р Михаил Христов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, на пресконференция днес. Той посочи, че трябва да се обединят усилията и на министерството, и на пациентските организации, както и да се направи медийна кампания, за да се поднесе информацията на българските граждани да знаят какво значи донорство.

Според оповестени от него данни за тази година трупните донори у нас са 10. Направените бъбречни трансплантации общо са 16, като три са от жив донор. Направени са четири сърдечни трансплантации и 10 чернодробни, като две от тях са от жив донор.

Бойко Пенков обясни, че, примерно от 50 потенциални донори, които имат в болницата, лекарите успяват да убедят близките на максимум един или два от случаите, за да получат нуждаещи се хора органи и правото на живот.

Това е проблем и ключът към всичко е донорството, посочи той и отбеляза, че, за съжаление, поради липсата на органи наши пациенти умират.

Пенков обясни, че има проблеми от известно време с извършването на трансплантации в чужбина. Той припомни, че през тази година над 100 държави се присъединяват към декларацията за борба с трафика на органи и така все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други държави към съществуващи в техните страни трансплантационни програми.

Пенков отбеляза, че има намерения да се започне национална информационна програма и да се реанимира донорската програма на България, да се направи пътна карта за не повече от шест месеца, за да могат да се извършват трансплантации и в България и да сме на поне прилично европейско място по осигуряването на органи.

В момента 1011 души чакат трансплантация за бъбреци, 43 - на черен дроб, 40 - на сърце, а 16 - на бял дроб.