От ведомството уточниха, че ежегодно у нас поради липсата на донор умират по няколкостотин души.

Най-голям е броят на пациентите, чакащи трансплантация на бъбрек - 938. От трансплантация на сърце се нуждаят 33 пациенти, от черен дроб - 47, от бял дроб - шестима. Над 1000 чакат за трансплантация на костен мозък, а около 500 - на очна роговица, предаде БТА.

Здравният министър Таня Андреева даде старт на Националната седмица на донорството*, като отбеляза, че то би могло да се превърне в национална кауза. Според нея 80 на сто от донорските ситуации през изминалата година са останали нереализирани заради отказ на близките на починалите пациенти.

Заместникът й отбеляза, че в България има само 1 донор на 2 милиона души население, докато в Хърватия има 34 донора на милион население. Проф. Славов посочи, че у нас може да се достигне нивото 5 донора на 1 милион души, като се предприемат редица стъпки за промяна на ситуацията. 

До края на тази година България ще стане асоцииран член на организацията за обмен на органи "Евротрансплант". По думите на проф. Славов страната ни не може да бъде пълноправен член, тъй като не отговаря на изискването да има 10 донора на 1 млн. души население, но ще може да участва в обмена на органи.

Вече е готов и стандартът за трансплантации, в който за първи път се обръща внимание на трансплантациите при деца.

Според директора на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова у нас няма добра програма за идентифициране на донорите, а информираността на обществото по тази тема е слаба.

В средата на септември проф. Чавдар Славов съобщи, че Сливен е на първо място в страната по донорски ситуации. Градът е един от 25-те донорски центъра, а за последните две години там е имало три донорски ситуации.
Сливен е на първо място в страната по донорски ситуации - See more at: http://www.kanal6.bg/izbrano/4937-sliven.html#sthash.nZEkiJL6.dpuf


На 7 септември близките на 42-годишна жена от Сливен дариха органите й и така беше спасен животът на трима души.

* Седмицата се отбелязва във връзка с Европейския ден на донорството, 12 октомври.