Тук сме в подкрепа на донорството, надяваме се да ни чуят всички - да станеш донор и да подкрепиш други хора да бъдат щастливи, не е срамно, каза една от участничките в парада.

По думите й в България все още хората не са склонни да даряват органи на свои починали близки и целта на подобни инициативи е именно промяна в нагласата към подобен благороден акт, предаде БГНЕС.

Днес е последният ден от Седмицата на донорството, която се организира у нас под патронажа на Изпълнителна агенция по трансплантация, разказа една от майките, част от Фондацията "Майки за донорство".

 Парадът бе организиран по повод Европейската седмица на донорството и премина по столичните бул. "Витоша", бул. "Дондуков", бул. "Цар Освободител" и завърши в градинката пред Народния театър "Иван Вазов".

Там изпълнителният директор на Агенцията за по трансплантация д-р Марияна Симеонова отправи призив всички да бъдем по-добри в своето ежедневие, защото не се знае дали срещу нас не стои човек, който утре може да спаси нашия живот.

В парада се включиха няколко десетки трансплантирани граждани, както и чакащи за трансплантация.

По софийските улици парадът бе озвучен от гвардейски оркестър. Мероприятието завърши с минута мълчание в памет на всички, които са загубили своя живот, но близките им са взели решение да дарят живот на друг.