Те включват:
  • ясно дефиниране на ролята на координаторите по донорство
  • повишаване на средствата, отделяни за тази дейност и заплащането на медиците, ангажирани по нея
  • изграждане на електронна система между 24-те донорски бази у нас и агенцията, която ще даде възможност за ранно откриване на донорите. 
Мерките бяха обявени след работната среща в здравното ведомство с международните експерти в областта на донорството и трансплантациите - д-р Мирела Бушич, зам.-министър на здравеопазването на Хърватия и ръководител на Регионалния център за Югоизточна Европа по органно донорство и трансплантация в Хърватия и проф. Франсис Делмонико – председател на Международното дружество по трансплантация.

От българска страна в срещата участваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев, директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова, националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов и секретарят на Дружеството по трансплантология доц. д-р Крум Кацаров.

Според експертите системата в България се доближава до голяма степен до тази в Хърватия и предвижданите мерки ще дадат възможност страната ни да приложи добрите практики на Хърватия в насърчаването на донорството и развитието на трансплантационната дейност.
През последните години Хърватия отбеляза изключителен ръст в тази област, което стана повод да се заговори за „хърватски модел” в донорството и трансплантациите. Данните сочат, че за 2012 г., там е постигнат ръст от 34 донори на 1 млн. души население.

„Опитът на Хърватия в тази област е от важно значение за България, защото дава възможност да се преодолеят някои негативни тенденции и да се даде шанс за живот на нуждаещи се от трансплантации български граждани”, подчерта заместник-министър Вичев.
 
Разговорите по плана за действие на България в областта на трансплантациите ще продължат по-късно днес, когато чуждестранните експерти ще посетят Изпълнителната агенция по трансплантация, за да се срещнат с ръководството на структурата и с координатори по донорство.