Икономическите санкции ще траят минимум две години и ще се отнасят за цялата страна, ако сложим жива ваксина на болните от чума животни. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев по време на извънреден брифинг във връзка с чумата по дребно-преживните животни.

"Ваксина има - жива ваксина. Такива ваксини на територията на ЕС са забранени. Със специално разрешение могат да се слагат. Ако сложим такава ваксина и създадем един предполагаем пръстен за животни с антитела и неболедуващи от чума, рискът е, че под тази ваксинация вирусът си стои. Поради тази причина икономическите санкции са две години минимум за страна, която употребява жива ваксина на територията си. Обикновено санкциите са по цялата територия, защото се счита, че контролът няма да е достатъчен", обясни инж. Илиев.

По думите му, ако тази жива ваксина се постави само по линията на засегнатите райони санкциите върху тях ще бъдат същите, но ще бъдат за дълъг период.

"Сега - санкциите ще бъдат до Нова година", отбеляза той.

Около 4000 овце и кози са евтаназирани досега в Бургаско и Ямболско заради чумата по дребните преживни животни. Отбелязано бе като пропуск, че медиите не са били достатъчно информирани за болестта по животните.

През юни БАБХ констатира две огнища на чума по дребните преживни животни: едното в Ямболска област, а другото - в Бургаска област, и бяха предприети мерки. От понеделник започва обезщетяването на стопаните за евтаназираните кози и овце, съобщиха вчера от земеделското министерство.

В събота ресорният министър Румен Порожанов също беше в село, засегнато от мерките срещу болестта. Той обясни на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ.

Чумата по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско е доказана у нас, а проби са изпратени и във Франция и резултатът е потвърден. По думите на Илиев по принцип това е достатъчно, но са изпратени още 400 проби.

"Вземането на проби ще продължи. Изследването на такъв голям брой проби не може да стане сега и веднага и е възможно във времето да се доказват нови огнища. Мерките, които се взимат в Странджанско, са ограничителни по отношение на движение на животни. По отношение на продукция и в зоните, които има огнища, там се предприемат мерки за евтаназия на стадата, в които има установено огнище", каза Илиев.

Той бе категоричен, че въпросите защо животните са болни, а не умират, не са състоятелни.

"Компенсацията трябва да се направи по определени правила. Министърът вчера гарантира, че ще даде повече от позволеното според европейските изисквания. Ако си свършим работата, както трябва, Европа ще ни компенсира загубите по определена схема. Когато дойдат на проверка и кажат, че не сме го направили, както трябва - няма да получим компенсация от ЕС", посочи инж. Илиев.

"Имаме два пътя за компенсация на хората. Единият е официалният, другият в момента се изчислява в Министерството. Там намерението на министъра е да се даде 190 лв. на овца", отбеляза той.

Утре в България идва експертна мисия от Главна дирекция SANTE на Европейската комисия. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.