"Строителството на "Златен век" е спряно, защото е изтекло разрешението за строеж." Това обясни пред bTV арх. Иван Шишков - съветник на служебния министър по регионално развитие, относно новото спиране на строежа от ДНСК.

По думите му това е един инвестиционен проект, който се е събудил реално в края на 2016 г. и започва да има сериозно инвестиционно намерение да се построи.

"Строителният план е одобрен още в далечната 1995 г. и представлява този проект с тази височина. Оттук нататък започва активно участие и на общината, и на държавата с помощта на фирмата "Артекс" буквално, с искане за презаверка на разрешението за строеж. След което арх. Мирянов, след като е платил и такса от 260 хил. лева, пуска едно искане до главния архитект и си оттегля искането за разрешението за строеж, тъй като всеки момент ще влезе поправка в НС и според нея тези сгради ще имат срок на валидност на разрешението за строеж от 10 години. Той знае поправката предварително и според нея 10 години започват да текат от откриването на строителната площадка", обясни още арх. Шишков.

Според него има напрежение от това дали следва "Златен век" да се третира по стария ред, което означава, че още през 2018 г. им е изтекло разрешението за строеж, и за което кметът на "Лозенец" и към този момент е сигнализирал прокуратурата.

"През 2018 г. за да се реши казусът в полза на "Артекс", тогава зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството пише тълкувателно писмо, в което ясно казва, че срокът за разрешението за строеж е 2020 г.", посочи арх. Шишков.

Всички документи, които са се въртели между "Артекс", държавата и столичната община, са за 2020 г. След като се спира строежът, нямаме решение на съда в тази посока. В началото на 2020 г. кметът на столична община по запитване от общински съветници е казал, че не би трябвало да бъде изменен подробния устройствен план и реално погледнато също застава зад това градоустройство", смята още архитектът.

По думите му фирмата може да поиска подновяване на цялата си документация в Столична община.

От строителната компания "Артекс Инженеринг" планират протест днес пред сградата на ДНСК.

След трагедията с дете: Чия е отговорността за незаконните павилиони?

Арх. Иван Шишков коментира и казуса с незаконните павилиони до болница "Св. Иван Рилски", където през февруари загина дете, покосено от токов удар.

"Излязоха допълнителни факти - павилионите, които бяха попълнени в кадастъра като сгради, през 2020 г. някой им е направил акт държавна собственост на сгради. Самият акт се прави от областната управа, но явно е станало по предложение на министерството на здравеопазването", посочи арх. Шишков.

"След това се установи, че така наречената велоалея или тротоар, защото тя няма регламентиран статут, е един метър в терена на болницата. Накрая се установи и, че няма строителни книжа за ремонта на тази част на бул."Гешов" от спирката към бул. "България", обясни той.

"Теренът е държавна собственост, двата павилиона са в терен държавна собственост. Държавата през цялото време се е занимавала с този случай. През цялото време институциите, които са били основно замесени, са шефът на болницата тогава и министерството на здравеопазването тогава", посочи архитектът.

Според него проблемът е свързан с ремонта и поддръжката на шахтата. "2019 г. светофарът е променен, на този светофар е закачен и кабел. Там има направен ремонт, който е без строителни книжа", заяви арх. Иван Шишков.