ДНСК вече е започнала проверка на цялата документация за строителството на "Златен век". Въпросът със спирането на строителството на обекта вече не стои, остава другият - дали строежът е законен или не, тоест дали има разрешение за строеж или няма. Това каза новият директор на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов.

Ако проверката излезе със заключение, че строежът е незаконен поради невалидно разрешение за строеж, арх.Калинов се опасява, че "ще последва съдебен иск в размер на стотина милиона лева."

Проверката по казуса бе разпоредена от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

"Ние представляваме държавата. Не можем да си позволим да я вкараме в приключение, което може да й струва стотина милиона", каза началникът на ДНСК арх. Влади Калинов пред БНР.

Включването и на външни специалисти в започналата проверка арх. Калинов обясни така:

"Случаят е толкова уникален и заплетен, че отговорността, която трябва да поемат юристите на Дирекцията, излиза извън техните компетенции и правомощия. Всъщност, става дума за случай, който се влачи от 1996 година, колкото и да е странно."

Тогава в подробен устройствен план е било предвидено изграждане на сграда с височина 108 метра на същото място в столичния район "Лозенец", уточни Калинов.

По думите му целият проблем се корени в устройственото планиране, заложено тогава. Калинов обърна внимание на факта, че държавата е изключена от санкционирането на подробните устройствени планове и те са изцяло в ръцете на общинските власти, има единствено съдебен контрол.

Основният проблем, който се явява при "Златен век", е промяната в Закона за устройството на територията от 2017 г., с която се удължава срокът на действие на разрешенията за строеж на всички обекти от тази категория, подчерта Влади Калинов.

"Ние го познаваме като "закона "Артекс". Този закон, когато е правен, е допусната основна и тежка грешка, непълнота - този закон не коментира какво се случва с вече започнатите строителни обекти", посочи Калинов. Това, според него, дава възможност на всички заинтересовани или засегнати страни да правят тълкувания. Има диаметрално противоположни мнения на експертите, допълни арх. Калинов.

"Пред нас стои ясно поставен въпросът дали този строеж е законен или не е законен, тоест дали има разрешение за строеж или няма. Това е темата, която се обсъжда в момента."

Арх. Пламен Мирянов и неговата компания твърдят, че разрешението за строежа на "Златен век" е валидно до ноември 2022 година. Запитан може ли държавата да бъде осъдена от инвеститора за пропуснати ползи, за времето, в което строежът на небостъргача беше спрян, Влади Калинов изтъкна:

"Може, разбира се. Рискът е огромен. Вероятно ще има някакъв иск от порядъка на стотина милиона. Което аз не мога да взема като решение с лека ръка."

"Не е нормално, създавайки един закон, да залагаш при влизането му в сила ето такива капани, които след това евентуално да вкарат държавата в огромни харчове за неща, които е трябвало да бъдат предвидени, когато е правен законът."

Отговорността е прехвърлена върху орган, който трябва да поеме всички негативи от действията на различни държавни структури и органи, категоричен е Калинов.