Вчера джихадистите разпространиха видеозапис с изгарянето на пленения йордански пилот Муас ал Касасбех.

В отговор на убийството му йорданските власти екзекутираха освен Саджида ар Ришауи и още един пленен висш представител на Ал Кайда - Зияд ал Карбули. Той беше осъден на смърт за заговори за извършване на нападения срещу прозападното кралство в последните десет години и за убийството на йорданец през 2008 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от силите за сигурност.
 
Саджида ар Ришауи беше осъдена на смърт за участието й в бомбените атентати в Аман през 2005 г., взели 60 жертви.

Йорданският крал Абдула нарече убийството на пленения йордански пилот малодушен терор, дело на групировка, която няма нищо общо с исляма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
"Това е малодушен терор от страна на престъпна група, която няма връзка с исляма", заяви монархът в кратко телевизионно послание и призова сънародниците си да се обединят пред заплахата.
 
Гневът на йорданците ще смаже престъпната групировка "Ислямска държава", заяви йорданският държавен министър за медиите и комуникациите Мохамед Хюсеин ал Момани, цитиран от ТАСС и БТА.

Отговорът на Аман за разправата на ИД с пленения пилот ще е разтърсващ. Варварството на екстремистите доказа, че те нямат нищо общо с исляма. На злодеянието им йорданският народ ще отвърне със сплотеност, каза Момани.

Телевизия "Ал Маядин" съобщи, че йорданските ВВС ще реагират на гибелта на лейтенант Муас ал Касасбех с мощни удари по бази на терористите в Сирия.

Военен експерт в Аман - бившият генерал Мамун Абу Нувар - не изключва възможността да последват спецоперации за ликвидиране на главатарите на терористите.

Крал Абдула, който е на посещение в САЩ, съкрати визитата си във Вашингтон след новината за екзекуцията на пилота.
Американският президент Барак Обама изрази съболезнования на семейството на пилота и заяви, че САЩ и съюзниците им са решени да заличат ИД и нейната идеология на омразата от страниците на историята.

"Днес нашата коалиция се бори от името на всички, който са пострадали от безчовечността на ИД. Тяхната памет задължава нас и нашите коалиционни партньори с непоколебима решимост да заличим от страниците на историята ИД и нейната идеология на омразата", се казва в изявлението на Обама.

Японският премиер Шиндзо Абе осъди категорично екзекутирането на йорданския пилот от "Ислямска държава", предаде Франс прес.
Осъждам решително този гнусен и непростим акт, заяви Абе пред комисия в долната камара на парламента. При дебатите в бюджетната комисия премиерът каза, че отговорността за убийството на двамата японски заложници от ИД пада върху него, предаде ТАСС.