По думите на адвокат Владислав Янев това било описано в медицинската документация, съобщиха Нова телевизия и БНР.

На 17 срещу 18 април м.г. през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души 4-дневната Никол, защото плачела повече от другите новородени в отделението и я изнервяла. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед".

Днешното поредно заседание по делото срещу Ковачева започна с искания на адвоката ѝ за отвод на прокурора по делото и на съдебния състав. Исканията бяха отхвърлени, но това забави разпита на призованите свидетели с повече от час.

Адвокат Янев изнесе изрезки от статии в медиите и заяви, че целта им е била да очернят Ковачева и да предопределят развоя на последвалото дело. В медиите имало много изказвания на прокурор Николай Христов.

Владислав Янев обвини прокуратурата, че е събирала само доказателства за виновността, но не и за невиновността на Емилия Ковачева, което трябва да прави по закон. Освен това доказателствата били незаконно предадени на съда в кашони, а някои от пликовете с доказателства дори били разкъсани. По думите му не било установено дали записите от побоя са законни, или не. Освен това прокуратурата не разкрила кой е изнесъл записите в интернет, не направила нищо и за да спре излъчването на записите в медиите.

Според защитата в договора на акушерката е записано, че работното ѝ време е 8 часа, а тя е била принудена да работи на 12-часови смени последователно.

Началникът на АГ отделението в болница "Софиямед" Валери Нецов бе първият свидетел, който бе разпитан днес. Той е бил и сред първите, гледали записите в нощта, в която пострада Никол. Гинекологът беше категоричен, че жената от записа, удряла и притискала 4-дневното момиченце, е именно Емилия Ковачева.

Той е разпознал Ковачева и на записи от случаи на нейни дежурства преди този на Никол, както и че заради побой на друго детенце срещу Емилия Ковачева е започнало досъдебно производство в Софийска районна прокуратура. Има данни за още три случая, в който тя е посягала на деца преди това да се случи с Никол.

Д-р Нецов каза още, че вече се правят промени в графиците на работа по желание на акушерките.

Не съм се задълбочавал колко работи. Не знам Ковачева да е имала и граждански договор”, допълни лекарят.

По думите му винаги има недостиг на персонал: „и сега ни липсват , имало е извънредни часове - по 150 часа на година”.

Персоналът понякога се натоварва в повече, в медицината смените са по 12 часа. Няма регламент в почивката на нощните смени на акушерките, те си преценяват в зависимост от натовареността си”, добави Нецов.

Адвокатът на Емилия Ковачева обвини и председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов, че вместо да вземе мерки срещу съдия Владимир Астарджиев, сезирал адвокатската колегия за поведението на защитника.

В това Янев вижда опит да бъде отстранен от процеса, а Емилия Ковачева - да бъде лишена от защита.

Съдът за пореден път отхвърли исканията за отвод. Родители на битата Никол не присъстваха на заседанието.