От 30 анализирани проби краве сирене на различни марки, в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%. Това показва последното изследване на асоциация „Активни потребители“. 

Изследваното сирене е закупено от търговски обекти в София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Всички са на цена до 10 лв. за килограм и повечето са в насипно състояние, а не предварително пакетирани.

При изискване на БДС за водно съдържание до 54%, се допуска толеранс на отклонение до 62%, но се оказва, че 87% (в 26 от 30) от тестваните търговски марки водното съдържание е над 62%, а в 53% (в 16 от 30) от пробите водата е над 70%.

От организацията обявиха, че резултатът е шокиращ за тях, защото през 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8%, през 2011 г. е 42%, а през 2016 г. е 27,8%. Резултатът от изследването тази година е един печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, коментираха от „Активни потребители“.

Организацията публикува и списък с въпросните марки и процентите вода в съдържанието на сиренето.

Графика: "Активни потребители"

Сиренето марка "Пазарджик", което единствено покрива изискването и съдържа 50,7% вода, и себестойността му е около 4 лева, най-вероятно е продукт, сглобен с използване на хидрогенирана мазнина/палмово масло, което е друга основна техника за производство на имитиращо сирене, многократно откривана и дискутирана в нашите предишни изследвания, уточниха от организацията.

От "Активни потребители" коментираха, че производителите добавят вода в сиренето заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.