Дванайсет нови случая на заразени с коронавирус са регистрирани във Великотърновска област днес, съобщиха от областния оперативен щаб.

Седем от положителните резултати след тестовете са дадени от хора, които са били контактни по време на абитуриентския бал на 27 юни във Велико Търново. Сред заразените са абитуриенти, кавалери на бала и педагози. Двама от тях са хоспитализирани, а останалите са на домашно лечение.

Вторият заразен е най-добрият български плувец Антъни Иванов. 20-годишният спортист е бил кавалер на едно от момичетата на бала. Той е в болница в София.

На 27 юни абитуриенти от старопрестолния град дефилираха на открито, разделени на потоци в подножието на крепостта Царевец. След това продължиха тържеството в различни ресторанти в града. Ден по-късно стана ясно, че един от абитуриентите е с положителна проба за коронавирус. Момчето е от Бяла, но е възпитаник на частна гимназия във Велико Търново. Той е настанен за лечение в Русенска болница. Контактните му лица са 125, 37 от тях са под карантина, на останалите е препоръчана самоизолация. Антъни Иванов е придружавал абитуриентка от същото училище.