Под карантина за 14 дни са поставени 37 души, общували с абитуриент от Велико Търново, заразен с COVID-19, съобщи на брифинг днес директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева.

Инспекторите са разговаряли и анкетирали лично 125 души за които има потенциален риск от зараза, от тях седем са от първи ред - най-близките контактни лица и още 11 учители от Американския колеж "Аркус" във Велико Търново.

Тя уточни, че 19-годишното момче, което е от Бяла, но учи във Велико Търново, е почувствало първите симптоми на 28 юни, след което е потърсило лекарска помощ и е хоспитализирано в Русе.

Тестове на всички контактували с него ще се извършват поетапно, а тази вечер се очакват първите резултати, посочи д-р Недева. Заведенията в които са празнували абитуриентите са дезинфекцирани и затворени за 48 часа.

Според областния управител проф.Любомира Попова, която е и председател на областния кризисен щаб, място за паника няма, взети са всички мерки за овладяване на ситуацията, но е нужно отговорно поведение и спазване на противоепидемичните предписания.