503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17.

По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина - към 4 април: 287 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 216 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.

Регистрираните случаи по административни области са в: Благоевград - 15; Бургас - 24; Варна - 24; Велико Търново - 4; Видин - 2; Враца - 1; Габрово - 2; Добрич - 11; Кърджали - 8; Кюстендил - 7; Ловеч - 2; Монтана - 18; Пазарджик - 10; Перник - 6; Плевен - 9; Пловдив - 29; Русе - 1; Силистра - 2; Сливен - 6; Смолян - 13; София - 298; Стара Загора - 5; Хасково - 2; Шумен - 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 23 души.

Трима души, диагностицирани с коронавирус, издъхнаха днес в столични болници, съобщиха по-рано от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 48-годишна жена е починала в "Пирогов", а двама мъже - на 54 и 86 години - в УМБАЛ "Света Анна".

От тази сутрин и Враца е в картата на Covid-19.

Пълна дезинфекция на квартал във Враца

Цялостна дезинфекция е извършена на квартал Бистрец с разпореждане на кмета на община Враца Калин Каменов, след като бе потвърден положителния резултат за заразяване с коронавирус на местен жител, съобщиха от пресцентъра на общината.

По данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Враца 57-годишният мъж наскоро се е завърнал от Испания. Той живее само с възрастната си майка в квартал Бистрец и е бил под доброволна карантина. Получил леки симптоми, мъжът сам се е подложил на бърз тест за коронавирус, който е дал положителен резултат. Резултатът по-късно е потвърден от PCR- изследване на изпратена проба в референтна лаборатория.

Служителите на РЗИ-Враца днес са взели проба от майката на мъжа, който се лекува в домашна обстановка. Установяват се неговите контакти от така наречената втора линия. Мъжът е поставен под 28-дневна карантина, а майка му- под 14-дневна изолация, допълват от РЗИ.

От пациенти, дали положителен резултат от бърз тест в област Враца, се чакаха общо 4 резултата, добавят от здравната инспекция. Досега инспекцията има информация за една положителна, две отрицателни проби, а един резултат все още се очаква. Чака се резултатът и от пробата за PCR на пациент, който е съобщен от неговия общопрактикуващ лекар като съмнителен за наличието на заразяване с коронавирус.

РЗИ-Враца работи по установяването на петима пътници на полет от Англия, жители на областта. Потвърдено е, че един от пътувалите 102-ма пътници от полета на 23 март до България е с потвърден положителен резултат за Ковид-19, се посочва в съобщението от здравната инспекция.

Слагат КПП на входовете на ромския квартал в Пещера

От утре ромският квартал "Луковиза" на Пещера ще бъде поставен под блокада. Ще се допуска излизане на хора само ако имат необходимост от медицинска помощ. В района има вече четири положителни проби на Ковид-19 и кварталът се превръща в огнище на зараза, каза кметът на Пещера Йордан Младенов. 

Днес свикахме щаба, общинския, с който предприехме допълнително мерки и с моя заповед от утре - 5 април, ще има пропусквателен режим във входно и входно-изходните артерии на квартала. Това са хора, които са имали контакти с чужбина, едните хора имат контакт с Белгия, били са в Белгия, а другата жена, която е настанена в Пещера, се е завърнала преди две седмици от Англия. Това, което се наблюдава - и докторите, и от щаба потвърдиха, е, че действително това са контакти, които са привнесени от чужда държава. Това, което ме притеснява, е, че има погребения в квартала, където знаем, че традициите са да се събират повече хора, свързал съм се със семействата и съм помолил всички близки да няма струпване на хора".