Почти две трети от българите смятат, че държавата трябва да се намеси, когато за децата има риск и не се полагат необходимите грижи. Това съобщи социологът Радостина Ангелова от "Глобал Метрикс" пред БНТ.

По думите й за първи път се отчита толкова голям обществен интерес към публични политики и особено към тези за децата. У обществото има силно очакване държавата да има участие, а зад страховете стои недоверие към работата на институциите, които са натоварени с реализирането на тези политики.

Според Ангелова е важно диалогът по бъдещата Стратегия за децата, чието разработване беше спряно от премиера Бойко Борисов трябва да продължи.

"Диалогът трябва да е по-конкретен и по-същество. Освен това институциите с работата и контролните си механизми трябва да гарантират качеството на публичните политики. Те трябва да повишат доверието и да спечелят гражданите на своя страна", каза Радостина Ангелова.

Проучването показва, че 68% са за участие на държавата.

78 на сто от запитаните смятат, че при сериозни физически наказания и нараняване на детето държавата трябва да се намеси със санкции. При по-леки форми на насилие като обиди 28% не намират нужда от участие на институциите.

Анкетираните се различават по това какви мерки трябва да се вземат в този случай, като най-много хора (37%) предпочитат държавата да осигурява подкрепа на семействата, както и консултации, така че родителите да могат да разберат проблема с насилието върху своите деца.