Националният литературен музей организира честване на 168 години от рождението на Иван Вазов пред паметника на поета, на ул. "Георги С. Раковски" в София, съобщиха от музея.

Вижте снимки >>>

На честването слова произнесоха Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей, и Мирела Иванова - драматург в Народния театър "Иван Вазов".

Стихове на поета прозвучаха в изпълнение на актьора Янко Лозанов и на възпитаници на Националния дворец на децата в София.

Проф.Боян Биолчев е носителят на Вазовата награда за 2018 година. Отличието му бе връчено на тържествена церемония късно снощи. В словото си пред паметника на Вазов, на едноименния площад в Сопот, проф. Биолчев подчерта:

"Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. Тук Вазов е изградил своето слово, своята любов към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот представлява храм на културата."

Наградата бе връчена на проф.Биолчев от зам.-министъра на културата Румен Димитров - малък бронзов бюст на Иван Вазов, изработен от скулптора Нина Канарова. Преди официалната церемония, в Къща-музей "Иван Вазов", лауреатътзасади дръвче в градината на носителите на Вазовата награда.

Наградата на името на Иван Вазов е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата и се връчва ежегодно по повод рождения му ден - 9 юли.

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров