Шансовете на жените да намерят работа по специалността са по-малки. По-малки са и възможностите им за израстване в професията и кариерата, както и за участието им във вземането на решения, коментират експертите.

Равенството на половете е постановено в редица закони, но все още не може да намери своето реално изражение в живота, особено в условията на икономическа и финансова криза, отчитат от синдиката. Жените са по-голямата част от безработните, средното им заплащане е по-ниско от средното заплащане на мъжете и все още не е преодоляна неравнопоставеността на жените и мъжете в управлението и в икономиката на страната.

Работната заплата
Средната работна заплата на жените през 2009 г. е по-ниска с 15,7 на сто от тази на мъжете, сочат данните от анализа на КНСБ на положението на жените в условията на икономическа криза. От синдиката отчитат, че към настоящия момент жените преобладават сред работещите бедни. С 31,4 на сто е по-ниска работната заплата на жените във финансовото посредничество (банките - бел.ред.). Значително по-ниско е и трудовото възнаграждение на жените в здравеопазването и социални дейности - с 35,7 на сто.

В образованието заплащането им е по-ниско с 22 на сто, а в преработваща промишленост - с 29,7 на сто. Около две трети са жените, наети в нископлатени отрасли, където работната заплата е със 75 на сто по-ниска от средната за страната.

Доказано е, че през последните месеци ефектът на икономическата криза най-силно е засегнал нископлатените отрасли, което е предпоставка за увеличение на бедността сред жените, коментират експертите.
Изследванията показват, че домакинствата, с глава на домакинството жена, са по-бедни с около 25-30 на сто от тези с глава на домакинството - мъж. По-ниският социално-икономически статус на жените и свързаните с него по-ниски доходи, както и липсата на конкретно определени защитни мрежи, поставят по-голямата част от жените под границата на бедността и дават основание да се говори за феминизация на бедността, алармираха синдикатите.

Заетостта
През четвъртото тримесечие на 2009 г. коефициентът на заетост на жените между 15 и 64 години е намалял с 2,4 процентни пункта в сравнение със същия период на 2008 г. и достига 57,2 на сто. През третото тримесечие на 2009 г. над 72 на сто е делът на жените от неплатените семейни работници.
Заетостта на жените през четвъртото тримесечие на 2009 г. е сравнително висока в икономически дейности и в професии, наложили се като "женски". В сектора на хотелиерството и ресторантьорството заетите жени са 64.8 на сто от всички заети.
В образованието "женската" заетост е 78,9 на сто, в здравеопазването - 79,3 на сто, а във финансовото посредничество - 67,3 на сто.