Джон Дали е на посещение в България по покана на министъра на здравеопазването Стефан Константинов, предаде БТА.

Еврокомисарят уточни, че въвеждането на директивата срещу ароматните цигари във всички държави членки на ЕС вероятно ще отнеме години, но представи резултатите и бъдещите цели на кампанията "Експушачите са неудържими". Самият той е бил пушач, но се е отказал от лошия навик още преди години.

"Всеки трети европейски гражданин на държава членка на ЕС е пушач. Тютюнопушенето е причина за 658 000 случая на преждевременна смърт всяка година сред европейците. Кампанията е насочена към младите хора на възраст 25-30 год. От началото на кампанията през юни миналата година досега 100 хиляди са се отказали от цигарите, а милион и половина европейци са посетили сайта на кампанията www.exsmokers.eu", заяви още еврокомисарят и уточни, че България е на седмо място по активност за отказване от тютюнопушенето.

Дали уточни, че за да подкрепи разпространението на това послание в цяла Европа, ЕК е разработила уникалния, по думите му, дигитален инструмент, iCoach. Той е безплатен и е достъпен онлайн на всички официални езици на ЕС и предлага на хората, които искат да откажат цигарите, персонализирани съвети и практическа подкрепа, за да станат непобедими експушачи. През последните 8 месеца 160 000 европейци са се регистрирали за iCoach, 9000 от които са българи.

Еврокомисарят увери, че промяната в законодателствата на страните членки на ЕС, насочена към пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, не е довела до масови фалити на ресторанти или други заведения. Според Дали дори има сигнали за увеличаване на оборотите в този бранш заради липсата на тютюнев дим на закрити места.

"Европейската комисия няма да реагира и България няма до понесе санкции, ако промяната в законодателството в тази насока се забави, но това ще бъде сигнал от правителството и неговата загриженост за здравето на българите, а аз няма да бъда доволен", предупреди еврокомисарят, като изтъкна, че страната ни засега не закъснява със въвеждането на ограниченията.

Вчера парламентарната комисия по здравеопазване прие единодушно пълната забрана. Ако бъде официално приета, крайната мярка ще влез в сила на 1 юни.

"Радвам се, че България ще го направи сега, през 2012 г., и благодаря за вашата подкрепа, г-н премиер, има политическа воля. Готови сме да окажем цялата необходима помощ и съдействие за въвеждане на забраната”, допълни Джон Дали, след като се срещна и с Бойко Борисов, предаде "Фокус".
Министър-председателят пък го увери, че одобреният от правителството законопроект предстои да бъде гласуван в Народното събрание, където очаква да бъде подкрепен от управляващата партия.

"При сегашната обстановка, не вярвам, че би било добро решение - да се забрани производството на тютюневи изделия и да бъде регламентирано като незаконно", коментира още Дали. "Имаме поучителни примери от историята за такива случаи, когато едно правителство решава да забрани със закон производството на вредни продукти", добави еврокомисарят. Той посочи опита на Америка и алкохолната забрана там, която довежда до гангстерство.