Проверката беше договорена по време на посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.
Прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция и КЗК вече проверяват енергийния сектор. Миналата седмица пък ВКП образува пет наказателни производства за нарушения в енергетиката.

В Министерския съвет и в Министерството на енергетиката се получи потвърждението от ЕК за започващата проверка на българския енергиен сектор, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на енергийния сектор като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми в сектора, добавят оттам.
Проверката ще се фокусира върху правомощията и независимостта на националния регулатор БЕХ и ролята му на енергийния пазар, структурата и дейността на електроенергийния и газовия пазари, като се имат предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ -механизмите на ценообразуване в енергетиката.

От ЕК ще се срещнат с екипите на МИЕТ, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.

България ще си напише добре домашното и то заедно с европейските експерти, каза по-рано днес президентът Росен Плевнелиев на въпрос за проверките в енергетиката и жалбата на ЧЕЗ в ЕК.

"Не съм информирана какво е започнала прокуратурата и срещу кого. Досега нищо официално не съм получила, министърът също още не е получил информация за започнато разследване срещу хора, които в момента заемат позиции в НЕК и БЕХ", заяви междувременно ресорният вицепремиер Екатерина Захариева по повод наказателното производство срещу Михаил Андонов като ръководител на НЕК и БЕХ.

"Когато получим от прокуратурата официално писмо или сигнал, че трябва да отстраним някого, тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще вземе решение. Ако се налага, ще освободи всеки, който трябва да бъде освободен, така че да не пречи на разследването", коментира тя.