Правителството ще разгледа предложението на инициативния комитет в подкрепа на започването на процедурата, каза в началото на днешното заседание на правителството Бойко Борисов, цитиран от БТА.
„Добре, ще ги разгледаме. Деляне, вземи подписите на хората”, обърна се той към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Кметът на Банско Георги Икономов (издигнат от ГЕРБ - б.р.) внесе подписката с искането да започнат законовите промени, които са необходими за фактическото доизграждане на скизоната. Той заяви, че няма да се излиза от съществуващата концесия.
"Просто искаме определеното с териториално-устройствения план на скизоната да се "уплътни" повече, което означава още 20-30 километра писти и още една кабинка, каза кметът.

По думите му това би спомогнало за развитието на зимния туризъм, за региона и за държавата като цяло.
"Чрез тези подписи искаме да се чуе и думата на подкрепящите туризма, а не само на "зелените", които затварят мостове и улици, които повече говорят, отколкото да има нещо истинско в думите им", допълни Икономов.
Подписите на хората са дадени с идеята да се осигури възможност за развитие на скитуризма, на областта, посочиха от инициативния комитет.

Премиерът Борисов неведнъж е изразявал подкрепа за развитието на зимния туризъм в България.

Ако проектът за скизона "Банско" съответства на екологичното законодателство и на всички други правни разпоредби, ще бъде одобрен, ако не съответства - няма да бъде одобрен. Така министърът на околната среда и водите Нона Караджова коментира внесената подписка. При такъв проект трябва да се направи преглед спрямо всички екологични закони, в това число Закона за околната среда и Закона за биоразнообразието, каза още тя.

"Призовавам кмета на Банско, всички хотелиери, 8000 човека, които са се подписали, вместо да идват да връчват подписки, да организират среща с неправителствени организации, да си представят проекта, да присъстват спортни деятели, туристически асоциации", допълни Караджова.

Вижте снимки от откриването на сезона на Банско и Боровец