Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов в кулоарите на парламента, след като депутатите приеха на второ четене Закона за развитието на академичния състав, предаде БТА.

Според министъра с приемането на новия закон университетите ще бъдат в състояние на неспокоен и състезателен дух. Сега вече ще се разбере кои в научната общност са добри, изтъкна той.

Висшата атестационна комисия (ВАК) ще се закрие до осем месеца след влизане на закона за развитие на академичния състав в сила, предвиждат промените в закона. Специализираните научни съвети ще трябва да прекратят дейността си в шестмесечен срок от влизането на закона в сила. Активите и пасивите, както и архивът на ВАК ще преминат към Министерството на образованието, младежта и науката.

Всеки вече ще е професор, но в собствения си университет, изтъкна още министърът, предаде БГНЕС. В новия закон бе записано, че хабилитирано лице, заемащо академична длъжност - "главен асистент", "доцент" и "професор", ще може да участва в акредитацията само на едно висше училищет.

Според Игнатов 15-ина са ВУЗ-овете, които са гръбнакът на българското висше образование, основните, които захранват цялата система. Ако някои висши училища до следващата акредитация не си произведат собствени доценти и професори, определени специалности ще изчезнат или ще се намали тяхната активност, каза той.

Нямаме нужда от фиксиране на трудов стаж при заемане на академичната длъжност “доцент”, защото след докторската си титла кандидатът трябва да представи определен брой научни трудове, коментира министърът по повод отпадането на досегашното изискване за трудов стаж.
Новият нормативен акт дава възможност на млади и талантливи хора за по-бърза научна кариера. В области като физика, химия, математика, примерно, един човек на 23 години може да стане професор, поясни Игнатов и добави, че светът познава такава практика.

Процедурата по придобиване на научна длъжност е много трудна, така, както е разписано в закона, не мисля, че ще има "бум" на професори, каза още министърът в отговор на въпрос.
Игнатов посочи, че е автор на 80% на текстовете в новоприетият закон за академичния състав.