"Напълно естествено е, че след защитата на докторската дисертация, на другия ден не може да представиш още 5-6-7 солидни изследвания в солидни специализирани издания, тъй като понякога се чака за една публикация две години", коментира министърът на образованието Сергей Игнатов.
Според него, след като доцент и професор се става на базата на доказана способност за провеждане на самостоятелни научни изследвания след докторантурата, темата за стажа трябва да отпадне.

"Всички обичаме младите хора, особено тези, които ставаме все по-възрастни, но е нужен социален опит, не може без такъв опит да получаваш възможността да заемаш определена длъжност", опонира Веселин Методиев от ДСБ. 

"Когато задаваме процедура, в която, за да заемеш академичната длъжност доцент или професор, трябва да бъдеш доктор, то няма как с правилник, на което и да е висше училище, да промениш текста в закона, като обясниш, че стане ли от магистър доктор на науките, може пък и той да бъде допуснат до конкурс за заемането на подобна длъжност. Това е обидна история",  изтъкна Валентина Богданова от левицата.

Хабилитирано лице, заемащо академична длъжност - "главен асистент", "доцент" и "професор", ще може да участва в акредитацията само на едно висше училище, реши още парламентът. Академична длъжност ще се заема при условията на основен трудов договор. Така се слага край на пътуващите преподаватели от един ВУЗ в друг, както и "двойната  им употреба" от вузовете при получаване на акредитация.