Коментари - Доцент и професор ще се става без стаж | dnes.dir.bg
назад

Доцент и професор ще се става без стаж

Доцент и професор ще се става без досегашното изискване за съответно 3 и 5 години стаж, решиха депутатите, като приеха окончателно текстове от закона за академичния състав в България.

Обратно в новината

Коментари - Доцент и професор ще се става без стаж | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЧасТна фирма, "докторе" смотан.

Тази тъпотия е измислена от измисления професор Сергей Игнатов за такива като него.

Идеиата на министъра да спре цитирам по памет "ятата от професори и доценти, които прелитат от ВУЗ във ВУЗ" ми се струва не много издържана. Днес в Европа се говори за мобилност на учените, за широка дискусия на научните проблеми (Пример-в проекта за LHC, Euratom и др. участват учени от много страни). Ако един професор е отличен специалист, защо да не може студенти от повече ВУЗ-ове да чуят неговите лекции? Онова което си струва да бъде прекратено е практиката с титлата на един професор да се акредитират повече от едно висше училище. Защо? Защото тогава ще се разбере, че България няма необходимото кадрово обезпечение за толкова много ВУЗ-ове; че в голяма част от ВУЗ-овете образователният процес е на изключително ниско ниво; че има преподаватели, които от 20 години четат едни и същи курсове; че за тези преподаватели от Калотина нататък никой не е чувал. За жалост според новият закон за академичния състав, според който всяка научна организация ще хабилитира сама кадрите си количеството на подобни преподаватели и учени ще расте. Все пак в момента България разполага с около 1000 професора (и измежду тях наистина все още има такива които ги знаят по света) и сега е време за количествени натрупвания, за качеството ще мислим по-късно. Само, че качествените специалисти искат и добро заплащане и затова бягат по фирмите или в чужбина. Така ще стигнем до абсурди като да нямаме лекари, които да ни лекуват или да нямаме учители и професори, които да учат децата ни. А как ще бъде утре зависи от нашите разбирания и действия днес.

Буров казал някога - Учител е свято нещо, министър на просветата е долно нещо. Колко е прав човека.

защо не фпубликувате коментарити ни. те не са вулгарни,за да ги спирате

И така за пореден път ще докажете изконната българска мъдрост, че каквото пише по книгите, не се ражда по нивите. С цялото ми уважение към г-н Игнатов, идеята е безпочвена. Не може да познаваш една материя без контакт с практиката. Същите ровили в дебелите книги нос академици ще продължават на свой ред да бълват дебели книги, пълни с зафинтифлюхани фрази. После ще пъшкаме, че децата са тъпи, не им се чете, не разбират учебния материал и така ще си стенем още години наред. Един елементарен пример - разгледайте учебника по "Човек и общество" за 4 клас на изд. " Просвета". Той е един красноречив пример как завинаги да отвратим 10-11 год. деца от българската история

Простотия до шия лъха в 80% от текстовете. Човек които си е преписал половината труд, а и не е извървял пътя до професор да дава оценки и посока на равитие е меко казано подигравка...

Що за глупост е това? Все едно хируг да се става без стаж? Ей престанете с тези малоумия! Може комунизма да е било лошо и незнам си какво, но като слушам професор, завършил тогава и сега, направо разликата е потресаващата. Нито дикция, нито интелигентност, нито знания има в изказванията на сегашните професори!

се става ако си кръгъл тъпанар

Даже може и без образование. Плащаш си по тарифата на ВАК и си готов.