Планираната отдавна среща на премиерите Ференц Дюрчани и Роберт Фицо бе провалена от изявление на лидера на словашките националисти Ян Слота, чиято партия участва в управляващата коалиция. Слота окачестви унгарския крал Щефан, който е почитан като светец в Унгария, с думите "шут на кон от Будапеща", посочва пражкият делови вестник.
Унгария така се засегна, че отложи за неопределено време планираната за юни среща. Властите в Будапеща изразиха недоумение защо премиерът Фицо не се е разграничил незабавно от казаното от Слота, тъй като в момента на изявлението на националиста е седял до него, коментира вестникът.
Самият Фицо обаче намира за смешна причината, поради която унгарската страна отлага срещата. Той твърди, че управляващата в Словакия коалиция се държи абсолютно коректно с малцинствата.
"Съжалявам, че се стигна до такава ситуация", констатира Фицо, без да се дистанцира от думите на Слота, пише "Хосподаржске новини".
Министерството на външните работи също смята, че унгарската реакция е преувеличена, допълва вестникът. "С това решение Унгария отново отказва подадената ръка за диалог по всички въпроси, засягащи нашите отношения. Приемаме това като проява на нежелание да се говори открито и по такива въпроси като нарушаване на правата на словашкото малцинство в Унгария", заяви говорителят на ведомството Ян Шкода. Той обаче изтъкна, че словашката страна е готова по всяко време за срещата в момента, в който властите в Будапеща променят решението си, съобщава "Хосподаржске новини".