По думите на президента смяната на правителства и министри не трябва да води до отнемане на поети ангажименти към военнослужещите, до безкрайни реформи, до съкращения и отнемане на социални компенсации, до лишаването от някои човешки права и свободи, цитира го "Фокус".

В присъствието на военния министър Аню Ангелов, държавният глава добави, че опасенията на голяма част от напускащите армията, които се притесняват, че може да бъде редуциран размерът на обезщетението, "се подхранват, за съжаление, от изказвания на отделни политици и публични личности, което води и до несигурност в обикновения войник".

Плевнелиев препоръча да се даде спокойствие на военнослужещите.
"Нека повече не се поставя на съмнение дали те ще получат 20 заплати или не. Да, те са 20 и трябва да бъдат 20. Това пише в нашите стратегически документи. Те не може да се притесняват, че догодина и по-догодина по примера на това, което стана в ДАНС, може да се случи и в армията (в агенцията вече получават по 15 заплати - б.р.). Армията е консервативна и действа само дългосрочно", коментира още той.
По мнението му тези 20 заплати не са привилегия (така ги нарече финансовият министър Симеон Дянков, който настояваше компенсациите да бъдат намалени - б.р.).

Президентът изрази загриженост, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията.
"Картината може да се определи като тревожна", каза държавният глава, цитиран от БТА.
Той отбеляза, че само за два и половина месеца - от 1 октомври до 15 декември, стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане, като две трети от тях са офицери, най-много със звание майор.
"Когато напускат армията, и то по собствено желание, подготвени, обучени в престижни академии и колежи, с езикова подготовка и боен опит от участия в международни мисии млади офицери, очевидно има проблем и ние сме длъжни да го адресираме и да го решаваме", каза Плевнелиев.

Ангелов: "Сделка" между обществения интерес и възможностите ни

Аню Ангелов категорично отхвърли слухове за отпадане на социални
компенсации, включително обезщетението от 20 заплати при
пенсиониране, предаде БТА.

Той определи въведените промени в условията на пенсиониране на военните като необходим компромис, предаде БТА. През октомври парламентът въведе възрастов критерий за пенсионирането на военни.

Почти всички, напуснали по собствено желание, имат право на пенсия, посочи Ангелов, който каза, че с напускането си, военните създават възможността на тяхното място да дойдат млади офицери, които в противен случай биха били обхванати от реорганизацията и съкращенията.

Общият брой на напусналите армията по всякакви причини през тази година е 1503 души. Толкова са били и през 2011 г., а сега са с около 20 процента по-малко от напусналите през 2010 година, обясни министърът.
От 1 октомври до днес са напуснали поради придобито право на пенсия 651 офицери, офицерски кандидати и сержанти. В сравнение със същия период на 2011 г. - по същата причина са напуснали 641 военнослужещи - без да има допълнително изискване за пенсиониране, отбеляза Ангелов.
Той отново заяви, че въвеждането на изискване за възраст не е променило тенденцията в негативен план.