Ден преди посолството на САЩ в Москва да отправи рядко срещаното в днешно време публично предупреждение за възможна екстремистка атака в руска концертна зала, местното отделение на ЦРУ е предало частно предупреждение на руските власти, което е включвало поне една допълнителна подробност: Въпросният заговор е свързан с разклонение на "Ислямска държава", известно като ИДИЛ-Х.

Американското разузнаване следи отблизо тази група и смята, че заплахата е реална. В рамките на няколко дни обаче президентът на Русия Владимир Путин омаловажи предупрежденията, като ги нарече "откровен шантаж" и опити за "сплашване и дестабилизиране на нашето общество".

Три дни след неговото изказване, на 22 март вечерта въоръжени мъже нахлуха в концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва и убиха най-малко 143 души в най-смъртоносния атентат в Русия от близо две десетилетия. ИДИЛ бързо пое отговорност за атаката с изявления, снимки и пропагандно видео.

Това, което направи пропускът в сигурността на пръв поглед още по-забележителен, беше, че в дните преди терористичния атентат собствената руска служба за сигурност също е признала вътрешната заплаха, която представлява филиалът на "Ислямска държава" в Афганистан, наречен "Ислямска държава - провинция Хорасан" или ИДИЛ-Х.

Според информация, получена от лондонската изследователска организация Dossier Center и прегледана от "Ню Йорк Таймс", вътрешните доклади на руското разузнаване, които най-вероятно са били разпространени на най-високо ниво в правителството, са предупреждавали за повишената вероятност от нападение в Русия от страна на етнически таджики, радикализирани от ИДИЛ-Х.

Москва е идентифицирала четиримата мъже, заподозрени в извършването на нападението, като произхождащи от Таджикистан.

Сега Путин и неговите лейтенанти сочат с пръст Украйна, опитвайки се да отклонят вниманието от въпрос, който би бил на преден план във всяка страна с независими медии и открит дебат в политиката: Как огромният разузнавателен и правоприлагащ апарат на Русия, въпреки сериозните предупреждения, не е успял да предотврати едно от най-големите терористични нападения в страната през почти четвъртвековното управление на Путин?

Пълната картина все още не е ясна, а американски и европейски официални лица, както и експерти по сигурността и борбата с тероризма, подчертават, че дори и при най-добрите обстоятелства, при наличието на много специфична информация и добре смазани служби за сигурност, осуетяването на тайни международни терористични заговори е трудно.

Снимка: АР/БТА

Според тях обаче неуспехът най-вероятно е резултат от комбинация от фактори, сред които първостепенно значение има дълбокото недоверие както вътре в руските спецслужби така и в отношенията им с други световни спецслужби.

Те посочват и начина, по който Путин използва апарата си за вътрешна сигурност за все по-широки политически репресии у дома, както и съсредоточаването му върху кръстоносните походи срещу Украйна и Запада, като фактори, които вероятно са помогнали за отвличането на вниманието.

Този разказ за неуспеха на Русия да предотврати нападението на концерта се основава на интервюта с американски и европейски служители по сигурността, експерти по сигурността и анализатори, специализирани в областта на международните разузнавателни способности. Много от тях говориха при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителни разузнавателни подробности.

"Проблемът е, че за да можеш действително да предотвратиш терористични атаки, трябва да имаш наистина добра и ефективна система за обмен и събиране на разузнавателна информация", казва Андрей Солдатов, експерт по руските спецслужби, който подчерта, че е необходимо доверие вътре в родната агенция и взаимно доверие с агенциите на други държави, както и добра координация. "Именно тук се появяват проблемите", казва той.

Разширяване на определението за екстремист

Определението на Путин за това какво представлява екстремист започна да се разширява още преди нахлуването му в Украйна в началото на 2022 г.

Агенцията, която основно отговаря за борбата с тероризма в Русия, се нарича Втора служба, клон на Федералната служба за сигурност, или ФСБ. Някога тя се е фокусирала върху ислямски екстремисти, банди убийци и местни неонацистки групи.

Но с напредването на политическите репресии на Путин у дома списъкът на мишените се е разширил и включва опозиционери като Алексей А. Навални, който почина миналия месец в руски затвор, и негови поддръжници, както и активисти за правата на LGBT+, Свидетели на Йехова, борци за мир и други критици на Кремъл.

Снимка: БТА/АР

Броят на свързаните с ислямизма организации в регистъра на екстремистките организации, включени в списъка на руската Федерална служба за финансов мониторинг, е намалял от 2013 г. насам. В същото време в него са добавени стотици организации, свързани със Свидетелите на Йехова, чиято световна централа се намира в САЩ и е разглеждана с подозрение от ФСБ.

Експерти по сигурността заявиха, че разширяването на фокуса разхищава ресурси и отклонява вниманието на висшите ръководители.

Ръководителят на Втора служба например все повече се ангажира с области, които са далеч от борбата с тероризма; през 2020 г. според правителството на САЩ той и неговият клон на ФСБ са участвали в отравянето на Навални.

"Като цяло ФСБ е политическа полиция и като такава тя отразява интересите на Кремъл... Понастоящем правителството е най-силно притеснено от политическото несъгласие и украинските саботажи, така че това са приоритетите на ФСБ", казва Марк Галеоти, специалист по руските операции в областта на сигурността и старши сътрудник в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Русия е един от основните военни поддръжници на противниците на "Ислямска държава" в Близкия изток, включително на сирийския президент Башар Асад, което прави руските интереси ключова цел на ислямската екстремистка групировка. Но както се изрази един от европейските служители по сигурността, руснаците преследват "фиктивни заплахи", а не реални.

Все пак американски и европейски служители твърдят, че руските служби, които следят ислямските екстремисти, имат свое собствено звено в рамките на Втора служба, което е останало със солиден персонал и финансиране, въпреки напрежението в службите за сигурност от засилващото се вътрешнополитическо противопоставяне и войната срещу Украйна.

Снимка: БТА/ Russian Emergency Ministry Press Service via AP

Неуспехът да се предотврати нападението вероятно е резултат от комбинация от други фактори, включително умора след "особената бдителност" в периода преди неотдавнашните президентски избори в Русия, заяви европейски служител по сигурността, който следи дейността на руските спецслужби.

Съществуват и доказателства, че руските власти са реагирали на предупрежденията този месец, поне в началото.

Повишена сигурност

На 7 март, ден след като ЦРУ е предало на руснаците информацията за опасността, ФСБ обяви, че е ликвидирала двама казахстанци югозападно от Москва, като същевременно е осуетила заговор на ИДИЛ-Х за нападение срещу синагога в столицата. Представители на САЩ смятаха, че акцията вероятно е знак, че руските власти започват да действат.

Известният руски музикален продуцент Йосиф Пригожин си спомня, че заедно със съпругата си, руската попзвезда Валерия, която изнесе концерт в Крокус Сити Хол този месец, са забелязали, че в началото на март охраната на залата е била засилена, охранителите са проверявали чантите и несесерите на хората и са предприемали други мерки, които не е виждал преди, казва той. "Дори се обадих на генералния директор и казах: "Слушай, какво става? Очаквате високопоставени гости ли? Той каза: "Йосиф, ще ти кажа по-късно. Не каза нищо по телефона. Каза, че това е необходимо - и толкова", заяви Пригожин.

Приблизително по същото време персоналът на заведението е бил предупреден за възможността от терористична атака и инструктиран какво да прави в такъв случай, казва Ислам Халилов, 15-годишен ученик, който е работил на касата за дрехи в нощта на нападението, в интервю, публикувано в YouTube.

Един от любимите певци на Путин, Григорий Лепс, е имал концерт там на 8 март. А певецът Шаман, чийто прокремълски плам го катапултира до популярност на фона на военните страсти, трябваше да излезе на сцената ден по-късно.

Но засилената охрана не успява да открие един от нападателите - Шамсидин Фаридуни. Служители в музикалната зала, които говорят с руски медии, си спомнят, че са видели Фаридуни на мястото на концерта на 7 март. В руската преса бе разпространена негова снимка в светлокафяво палто на мястото на събитието.

Снимка: БТА/AP

Шефът на ФСБ Александър Бортников подчерта във вторник в публичен коментар, че информацията, предоставена от САЩ, е "от общ характер". "Разбира се, ние реагирахме на тази информация и предприехме съответните мерки", каза той, като отбеляза, че действията, които ФСБ е предприела за проследяване на информацията, не я потвърдили.

Неприязнените отношения между Вашингтон и Москва са попречили на американските служители да споделят каквато и да е информация за заговора извън необходимото, от страх руските власти да не разкрият източниците или методите им.

В публичното си предупреждение от 7 март посолството на САЩ заяви, че рискът от нападение на концертно място в Москва е голям през следващите 48 часа. Американски служители казват, че е възможно руските власти да са проявили бдителност около 48-часовия предупредителен период, но по-късно да са станали по-спокойни и недоверчиви, когато нападение не се е случило.

Не е ясно дали американското разузнаване е сбъркало момента на нападението или екстремистите са отложили плана си, след като са видели повишените мерки за сигурност.

През следващите дни вътрешни доклади на руското разузнаване, които според The Dossier Center са достигнали до руския Съвет за сигурност, предупреждават конкретно за заплахата, която радикализирани от ИДИЛ таджики представляват за Русия. В докладите се посочва участието на таджики в осуетени заговори в Европа и нападения в Иран и Истанбул през последните месеци. В докладите не се споменават западните предупреждения или евентуална атака в Москва.

The Dossier Center е основан през 2011 г. от руския магнат в изгнание Михаил Ходорковски, дългогодишен противник на Путин. Автентичността на доклада не може да бъде проверена по независим начин.

Но дотогава скептицизмът по отношение на заговора в руското правителство е нараснал и Путин се почувства комфортно да се подиграе на публичните предупреждения в реч пред висши офицери във ФСБ, използвайки случая, за да нападне отново Запада.

"Тъй като ФСБ - а и Путин - гледа на света през призмата, че Съединените щати искат да се справят с Русия, всяка информация, която не съответства на тази рамка, лесно се отхвърля", казва Андреа Кендъл-Тейлър, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, която преди това е ръководила анализите на Русия от страна на американската разузнавателна общност. Тя заяви: "Тази динамика може да е довела до провал на разузнаването с опустошителни последици".

Задължение за предупреждение

Когато е информирала Русия по частен път за потенциалния терористичен заговор, ЦРУ се е придържала към указания от 2015 г., известни като директиви за "задължение за предупреждение", които изискват от разузнавателната институция да информира "американски и неамерикански лица" за конкретни заплахи, насочени към "умишлено убийство, сериозни телесни повреди и отвличане". Тези директиви се издават сравнително рядко, но Съединените щати са длъжни да ги издават дори на противниците си и през изминалата година направиха това както с талибаните в Афганистан, така и с иранското правителство. Предупрежденията обикновено не се оповестяват публично, освен ако американските власти не смятат, че заплахата може да засегне американски граждани, какъвто беше случаят в Москва.

Снимка: AP/БТА

Както през 2017 г., така и през 2019 г. Путин благодари на американското правителство за предоставената информация, която е помогнала на Русия да осуети терористични атаки в Санкт Петербург. Но според анализатори подобен жест би бил невъзможен в острата обстановка, която той създаде след нахлуването си в Украйна.

През последните месеци Съединените щати следят много внимателно дейността на ИДИЛ-Х, твърдят високопоставени служители. В хода на наблюдението, в което са използвани електронни прехващания, информатори и други средства, американските оперативни работници са събрали доста конкретна информация за заговори в Москва, казват служителите.

Експертите твърдят, че руските разузнавателни служби традиционно са се фокусирали върху вътрешните терористични заплахи, произтичащи от сепаратистки и религиозно-екстремистки групи в руския регион на Северен Кавказ. Големите терористични атаки на руска територия, приписвани на международни групировки като "Ислямска държава" или "Ал Кайда", са рядкост, а вътрешните служби за сигурност на страната имат по-малко опит в проследяването на тези заплахи и са по-малко опитни в проникването в централноазиатски екстремистки клетки.

В дните след нападението Москва се отплати на Вашингтон за предоставената информация, като заяви, че предупреждението ѝ трябва да се разглежда като доказателство за възможно американско съучастие. Във вторник директорът на ФСБ Бортников заяви, че ислямски екстремисти не биха могли сами да извършат нападението. Той обвини, наред с други, и Съединените щати.

Превод Dir.bg