Според Световната здравна организация (СЗО) застрашени от коронавируса са преди всичко възрастни хора, по-често - мъже, със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания.

Диагностицираният днес с Covid-19 Бойко Борисов попада отчасти в рисковата група, чието здраве трябва да се следи с особено внимание. Подобно на Доналд Тръмп, който за късмет се възстанови от вируса за броени дни, и българският премиер е с леко наднормено тегло и в напредваща възраст - на 61 години. За Борисов се знае още, че е със сърдечно-съдово заболяване и с проблеми с високото кръвно налягане.

През 2011 г. в интервю пред ТВ7 премиерът призна, че страда от исхемична болест: "И аз имам исхемична болест на сърцето. Всеки, който има високо кръвно, страда от такава болест". Тогава Бойко Борисов каза, че ходи на лекар редовно, следи състоянието си и пие хапчета за кръвно. "Докторите казват "Недей ходи на сауна и недей тичай толкова, но аз си го правя".

През 2013 г. в рамките само на седмица министър-председателят постъпи в болница "Лозенец" на два пъти заради хипертонични кризи, обща отпадналост и неразположение.

Бойко Борисов бе хоспитализиран за първи път с високо кръвно /190-110/ в т. нар. Правителствена болница на 25 февруари 2013-а. Тогава лекарите обясниха, че то е повлияло и върху исхемичната болест на сърцето, от която премиерът страдал от години.

След като прекара три дни в болницата, министър-председателят в оставка /тогава/ бе изписан, а лекарите му препоръчаха покой, избягване на физическо натоварване и силния стрес.

На 3 март Борисов отново бе приет в Правителствена с високи стойности на кръвното налягане - 180/100, обща отпадналост и общо неразположение.

И двата пъти се е наложило да му бъдат включени системи, освен другите медикаменти, за да се свали високото кръвно, каза тогава пред медиите началникът на болницата проф. д-р Любомир Спасов.

След като се разбра, че е дал положителна проба за коронавирус, Бойко Борисов се самоизолира, но, пак подобно на Тръмп, продължава да изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. "Министър-председателят има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера", съобщиха от пресцентъра на МС.