Владимир Путин удължи управлението си в Русия до 2030 година, като използва силно режисираните президентски избори без реална конкуренция, пише в днешния си брой американският в. "Ню Йорк Таймс".

Някои руснаци се опитаха да превърнат недемократичния вот в протест, като образуваха дълги опашки пред избирателните секции в предварително определен час по обед, за да изразят недоволството си. В същото време Украйна се опита да даде гласа си, изстрелвайки залп от взривяващи се безпилотни самолети по Москва и други цели, разказва вестникът, цитиран от БТА.

Но Кремъл пренебрегна тези предизвикателства и след затварянето на избирателните секции публикува резултати, според които Путин е спечелил 87% от гласовете, като подкрепата за него се оказа по-голяма, отколкото на предишните четири вота, в които е участвал, пише още американското издание. Сега той ще използва новия си шестгодишен мандат, за да затвърди контрола си върху руската политика и да продължи войната в Украйна. Ако изкара мандата си докрай, той ще стане най-дългогодишният руски лидер след Екатерина Велика през 18 в.", отбелязва "Ню Йорк Таймс".

Вестникът цитира говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън, според която "изборите очевидно не са били нито свободни, нито честни".

Но докато Путин се подготвя да встъпи в пети президентски мандат, той изглежда все така смел, задълбочавайки конфронтацията си със Запада и показвайки готовност да продължи да изостря напрежението. Запитан на пресконференцията дали смята, че е възможен пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, Путин отговори: "Мисля, че в днешния свят всичко е възможно", пише още "Ню Йорк Таймс".

Анализаторите очакват той да издигне твърдолинейни поддръжници на войната в руското правителство, залагайки на това, че западната подкрепа за Украйна в крайна сметка ще се разпадне и украинското правителство ще бъде принудено да преговаря за мирно споразумение при условията на Русия, посочва американският вестник.

Путин ще изтълкува сегашната си изборна победа като "голяма победа и потвърждение на неговата политика", казва в интервю за германското сп. "Фокус" Щефан Майстер, ръководител на Центъра за ред и управление в Източна Европа. Той прогнозира, че Путин ще продължи да "губи представа за реалността" и да се "откъсва от собствения си народ".

"Той ще почувства прилив на сили да продължи войната", смята Майстер, който също така очаква в Русия да последва нова мобилизация. Но според германския експерт подобен ход ще породи вътрешни проблеми в Русия. "Ще има все по-малко средства за образование, здравеопазване и социални грижи. Ще се засили и напрежението в обществото", допълва Майстер.

Сп. "Фокус" се спира и на проблема доколко е реална обществената подкрепа за Путин в Русия. "Въпросът кой ще спечели руските президентски избори от самото начало бе чисто реторичен. Фактът, че Владимир Путин ще застане начело на Русия след 17 март беше ясен не само за много западни наблюдатели, но и за повечето руснаци", пише германското издание.

"За много от тях изборите всъщност са само ритуал. На всички е ясно, че решението е взето предварително", смята Александър Либман, преподавател по политически науки и експерт по Източна Европа в Свободния университет в Берлин.

"Бих казал, че преди войната имаше една значителна част от руснаците, които бяха склонни да гласуват доброволно за ръководителя на Кремъл. Все пак в Русия неговото управление до последния момент се свързваше с икономически просперитет", посочва Либман.

С инвазията в Украйна обаче настроенията в страната се промениха. "Хората са изключително несигурни", отбеляза Либман. Според германския политолог, Путин можеше да загуби изборите, ако бяха прозрачни и честни, "макар че това е само предположение".

Вестник "Телеграф" днес публикува статия на британския министър на отбраната Грант Шапс, според когото Путин се държи като "съвременен Сталин". Шапс пише, че руският лидер е "откраднал изборите", след като е накарал опоненти като Алексей Навални да бъдат "хвърлени в затвора или убити".

"Той, разбира се, няма да стигне доникъде, след като открадна така наречените избори в неделя, на които политическите опоненти са или хвърлени в затвора, или убити", прогнозира британският министър на отбраната.

"Шокиращо е, че в края на следващия си петгодишен мандат той ще бъде на власт почти точно толкова дълго, колкото и диктаторът Йосиф Сталин. Путин се държи като съвременен Сталин. Това е тиранин, на когото Западът трябва да се противопостави. Ние разполагаме със средствата, но, както казах, стоейки пред Златоустовия манастир "Свети Михаил" [в Киев], трябва да покажем, че имаме колективната воля да победим", пише още Шапс в статията си за "Телеграф".