"Кола се вряза в метростанция до столичен мол, две жени загинаха", "Загинал и двама ранени при сблъсък на Околовръстния път в София", "Дрогиран шофьор помете 14-годишно дете в Казанлъшко, задържан е", "Пиян шофьор на 78 г. се заби в кола на майка с бебе" - това е само малка част от заглавията за трагичните инциденти, причинени от водачи в нетрезво състояние през последните няколко месеца. Помнят се още редица подобни случаи, в които невинни граждани - деца, родители, възрастни - стават жертва на шофьорите, решили да седнат зад волана след употребата на алкохол или наркотици.

Ежедневно Министерството на вътрешните работи публикува статистика, отчитаща сериозен брой проверени от полицейските служители водачи, чиито проби за упойващи вещества са дали положителен резултат. Именно заради това Dir.bg провери колко са тежките пътнотранспортни произшествия, предизвикани от такива водачи, колко са жертвите в тези инциденти, къде и как се проверяват пробите за наркотици, както и има ли наказание за нетрезвите шофьори.

Според данните, изпратени от МВР специално за Dir.bg, от началото на година до септември са станали общо 4857 тежки катастрофи с 383 загинали и 6177 ранени, като от тях само 1,5% са причинени от водачи под въздействието на алкохол и/или дрога.

Пътните инциденти с пияни са 64, а в тях са загинали 4-ма души и са пострадали 75. Броят на тежките произшествия, предизвикани от шофьори с наркотици в кръвта, е 11 - с две жертви и 13 ранени граждани. Простите изчисления показват, че само 1,6% от всички загинали във войната по пътищата са участвали в инцидент с водач в нетрезво състояние.

Пробите за дрога - откога, как и къде

След катастрофата, в която загина Светомира от Шумен, а 18-годишният виновник се оказа, че не е дрогиран, а под зъболекарска упойка, започна да се повдига въпросът за точността на полевите тестове за наркотици. Редица униформени потвърдиха, че пробите често дават грешни резултати, след което се налага дълго чакане на кръвните проби. 

На въпрос от коя година се правят проверки на водачи за наркотици, от МВР отговориха следното:

Първоначалната правна регламентация на интересуващата Ви проблематика е установена с Наредба №9 за реда за установяване употребата на алкохол или друго силно упойващо вещество от водачи на моторни превозни средства, обнародвана в ДВ, бр. 62 от 8 август 1980 г. Впоследствие, посочената наредба е отменена с приемането на нова наредба от средата на 2001 г., която е преработена, а по-късно и отменена от действащата към момента Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози, обнародвана в ДВ, бр. 61 от 28 юли 2017 г.

Управлението на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози е криминализирано с изменение на Наказателния кодекс (НК), обнародвано в ДВ, бр. 21 от 2000 г., като е създадена нова ал. 3 в рамките на разпоредбата на чл. 343б от НК ("Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от свобода до две години"). Впоследствие, през 2015 г. с изменения на НК, обнародвани в ДВ, бр. 74, размерът на наказанието за този вид престъпление от общ характер е завишен, като е предвидено "лишаване от свобода" за срок от една до три години и "глоба" от петстотин до хиляда и петстотин лева. Със същите изменения, като отделен престъпен състав е закрепено повторното управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, което съответно е и по-тежко наказуемо, а именно с "лишаване от свобода" от една до пет години и с "глоба" от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Dir.bg попита и има ли статистика която да отчита колко от позитивните резултати при полеви тест са потвърдени и след кръвна проба, колко водачи са отказали кръвна проба след позитивен полеви тест от началото на годината, както и броя на позитивните тестове, които не са били потвърдени с кръвна проба. Тези въпроси обаче останаха без отговор.

Въпреки това от МВР обясниха, че пробите за установяване концентрацията на алкохол в кръвта, заедно с талона за изследване, се изпращат в няколко лаборатории в страната, в зависимост къде се е случило произшествието. За областите София-град, София-област, Кюстендил, Перник и Благоевград те се обработват от специалистите в химическите  и химико-токсикологичните лабораториите на МБАЛ "Света Анна" и МБАЛ - София, при Военномедицинската академия. За Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Велико Търново и Русе пробите се правят в МБАЛ "Св. Анна - Варна" и МБАЛ - Варна, при ВМА. Резултатите от тестовете за областите Плевен, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Монтана излизат от ЦСМП - Плевен. За останалите области - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, пробите се обработват в лабораторията на Медицинския факултет към Тракийския университет.

От МВР посочват още, че в Медицинския институт на МВР също се правят такива проби, както и в научно-техническа лаборатория при областна дирекция на МВР (ОДМВР) в случай, че разполага с необходимите възможности за изследване на такива проби.

Относно установяването на употребата на наркотични вещества или техни аналози, пробите кръв или урина се изпращат в специализираната химико-токсикологична лаборатория на МБАЛ - София, при ВМА, в специализираната химико-токсикологична лаборатория на МБАЛ - Варна, при ВМА, в специализираната химико-токсикологична лаборатория към Медицинския институт на МВР, в научно-техническите лаборатории към ОДМВР или в Националния институт по криминалистика при МВР.

В края на октомври служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира в кулоарите на НС проблема с бавенето на резултатите от тестове. Тогава той заяви, че МВР работи по организацията, така че тази процедура да бъде ускорена и да става до дни. Демерджиев апелира и за проверка от страна на прокуратурата за множество прекратени досъдебни производства поради "чадъри".

Има ли наказания

От прокуратурата предоставиха статистика специално за Dir.bg, според която само за първите шест месеца от годината са образувани 4179 досъдебни производства срещу пияни и дрогирани шофьори.

Наложени са общо 8568 наказания - 520 души са с ефективни мерки "лишаване от свобода", 3033 са получили условни присъди, 8 души са на пробация, на 1759 провинили се е наложена глоба, "други наказания" са получили 3248 пияни или дрогирани шофьори.

Dir.bg попита и за прекратените досъдебни производства, за които информира Иван Демерджиев, но прокуратурата не води такава статистика.