Камарата на представителите в Конгреса на САЩ ще се опита днес за четвърти пореден ден да избере свой нов председател и да излезе от парализата, в която изпадна заради разногласия в редиците на републиканците.

Вчера фаворитът Кевин Маккарти отново не успя да получи поста след три дни на пазарлъци и единайсет гласувания - изборната безизходица изглежда още няма решение. Очаква се дебатите да бъдат подновени днес в 12:00 (17:00 по Гринуич).

Конгресменът от Калифорния протегна ръка на двайсетината конгресмени тръмписти, които му пречат да постигне желаната цел, като води преговори зад кулисите и им предложи значителни отстъпки.

Напразно обаче.

Групата им, която заявява, че няма никакво доверие в него, вчера продължи да отказва да се върне в строя и за пореден ден остави Камарата на представителите без председател - нещо, което не се е случвало от 160 години.

Това блокиране на работата на Камарата има съвсем конкретни последици - без председател (на английски "спикър") конгресмените не могат да положат клетва, следователно и да гласуват закони.

"В грешна посока"

Част от най-консервативното крило в партията, споменатите тръмписти се възползват от незначителното мнозинство на републиканците, спечелено на междинните избори през ноември, за да поставят условия.

"Трябва да поправим тази повредена система", заяви от членът на Камарата от Монтана Мат Розъндейл, като призова и други републиканци да се присъединят към съпротивата им.

Кевин Маккарти, който не може да бъде избран без подкрепата им, склони да изпълни едно тяхно искане, целящо именно да се улесни свалянето на председателя от длъжност. Но съпротивата на кандидатура му изглежда се сплотяваше.

Нещата "не са толкова зле", както през 1856 г.

Трета по значение фигура в американската политика след президента и вицепрезидента, председателят на Камарата на представителите трябва да получи мнозинство от 218 гласа, за да бъде избран. До момента Кевин Маккарти си осигурява не повече от 201.

Колко ли време ще остане жизнеспособна кандидатурата му?

Член на републиканския щаб от над десет години, конгресменът в момента няма достоен конкурент. Като възможна алтернатива се споменава само водачът на парламентарната група Стив Скализ, но той едва ли има сериозни шансове.

Камарата ще продължи да гласува до избирането на председател. По принцип това е въпрос на няколко часа, но процесът може да се проточи и със седмици - през 1856 г. конгресмените се разбраха едва след два месеца и гласуване в 133 тура.

Президентът демократ Джо Байдън нарече в сряда това положение "затруднително" и увери, че "останалият свят" следи отблизо суматохата в Конгреса.

Смях и аплодисменти

Досада и нетърпение се усещаха и в редиците на "Великата стара партия" (GOP), чиито членове широко подкрепят кандидатурата на Кевин Маккарти - това предизвика доста оживени дебати в залата.

Така републиканците за момента няма как да започнат обещаните от тях множество разследвания срещу Джо Байдън.

Ситуацията донякъде забавлява демократите, които ту се подсмихват подигравателно, ту ръкопляскат на колегите си републиканци. Партията на Джо Байдън е сплотена около кандидатурата на лидера им в камарата Хаким Джефрис, но и този конгресмен не разполага с достатъчно гласове, за да стигне до върха.

"Днес се надявам републиканците да престанат с пререканията, злословията и ударите с нож в гърба, за да можем да работим за благото на американския народ", призова Джефрис на пресконференция вчера.

Да има насреща си враждебно настроена, но изпаднала в хаос долна камара, може да се окаже неочакван политически късмет за Джо Байдън, ако той потвърди, че смята пак да се бори за висшия пост през 2024 г. Очаква се той да обяви решението си в началото на годината.

Превод Андрей Шарков (БТА)