Битката за Идлиб ще е последната страница от очертаващата се победа на Башар Асад над опозицията. Той иска да покаже на света и на сирийците, че е пълновластен господар на положението. Русия от своя страна също има сериозна причина да настоява и да участва в тази битка - атаките с дронове, 45 в последно време срещу руската военна база Хмеймим идват от тук. Това каза специално за Dir.bg преподавателят-арабист проф. Владимир Чуков.

- Господин Чуков, как ще се развият събитията след цялото това натрупано напрежение около провинция Идлиб и подготвяната военна операция от режима на Башар Асад с подкрепата на Русия?

- Съдбата на провинцията ще бъде решена на основата на постигнатите договорености между Русия и Турция, тъй като властта в Идлиб се държи от Джебхат ан Нусра или Фронтът Нусра с подкрепата на протурски сили. Самата Турция има тук 14 наблюдателни пункта със свои военни, съгласно договорките с Русия от Астана. Така че нещата в провинцията ще се развият съгласно договореностите, постигнати между тези две държави. Проблемите на Русия с Фронта Нусра идват от 2015 година, когато сирийските части с руска военна подкрепа завзеха Алепо. Тази групировка на практика е сирийската Ал Кайда и тя е организатор на убийството на руския посланик в Анкара, макар официално турските власти да обвиняват Фетулах Гюлен. Между тези две страни е трудно да се постигне каквото и да е споразумение.

- Това означава ли, че все пак ще има битка за провинцията?

- Военна операция срещу Идлиб ще има, но тя ще бъде ограничена. Освен сирийски правителствени войски в нея ще вземат участие и командвани от руски полеви командири военни части. Вероятно ударът ще е насочен към южната и западната част на провинцията и ще е по-скоро за прочистване, отколкото за масирано навлизане в тази територия. Тук населението, което наброява около 3 милиона души, е настроено срещу Башар Асад и това няма как да не се вземе предвид. А на Сирия са необходими страшно много пари за възстановяване, появиха се цифри като 400 милиарда долара, но е възможно сумата да стигне и 1 трилион долара предвид разрушенията в страната.

- Коя е голямата опасност от провеждането на тази военна операция?

- Проблемът е в населението тук - както казах, става дума за около 3 милиона души. Според ООН военни действия могат да доведат до огромна бежанска вълна от 800 000 души в посока Турция. Дори да приемем, че това е завишена цифра, 250 000 души да тръгнат, пак ситуацията става много сериозна, тези хора буквално ще залеят Турция.

- Кой има полза от такъв развой на събитията?

- Нито Турция, нито Русия. Москва има свой план и такава нова голяма бежанска вълна не се вписва в него. Както знаете, руснаците започнаха кампания за връщане на бежанците от Сирия по родните им места и това дори стана повод Русия да поиска парите от Европейския съюз, определени за бежанците в Турция да бъдат пренасочени към Башар Асад. Това няма как дори да се обсъжда, ако вълната залее турските провинции край сирийската граница. Така че мащабна военна операция, която да вдигне тези хора от родните им места просто няма как да се осъществи.

- А каква е позицията на САЩ по ситуацията около Идлиб?

- Американците изразиха безпокойството си от напрежението и евентуални военни действия в района. Но те си имат своя червена линия, която не бива да бъде преминавана - употребата на химическо оръжие. В момента те са индиректни и не очаквам да се намесят при започване на операцията от сирийски правителствени части. Ако някой въобще се намеси, това ще е Турция, но и това не е много вероятно. По-важното е, че няма да се стигне до конфликт или сблъсък между свръхсилите в района - Русия и коалицията, начело със САЩ. Затова казвам, че операцията ще е ограничена и ще запази интересите на страните, имащи военно присъствие в района.