Управляващата Полша националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) предизвика буря в сферата на сигурността, като публикува части от строго секретен план за отбрана като част от предизборна кампания, целяща да дискредитира опозицията преди парламентарните избори на 15 октомври, пише "Политико".

"Внимание! Правителството на Туск е било готово да предаде половината от страната в случай на война", казва министърът на отбраната Мариуш Блашчак във видеоклип, публикуван от ПиС в социалните мрежи на 17 септември - 84-ата годишнина от нападението на Съветския съюз срещу Полша през 1939 г.

Министърът се позовава на стратегическия план за отбрана от 2011 г., изготвен от бившето правителство на тогавашния премиер Доналд Туск. Бившият председател на Европейския съвет сега е начело на алианса "Гражданска коалиция", който се опитва да попречи на ПиС да спечели безпрецедентен трети пореден мандат.

"Планът е предполагал... че Полша може да се защитава само две седмици, а врагът ще достигне десния бряг на Висла след седем дни", казва Блашчак във видеото.

Думите му са придружени от изображения на, както изглежда, откъси от плана, като на корицата му - която също беше показана във видеото - е поставен знакът "строго секретно", който сега е зачеркнат.

"Планът го показва ясно: Люблин, Жешув или Ломжа биха могли да бъдат полската Буча", каза още министърът, визирайки източните полски градове и украинския град, където миналата година руските войски избиха стотици цивилни, уточнява "Политико".

Видеото има за цел да подсили подкрепата на ПиС в източната част на страната - нейното традиционно сърце - като покаже, че либералите от партията на Туск не се интересуват от тях. Тя има за цел също така да промени разказа след катастрофалната за ПиС седмица, в която партията се опитваше да избегне въпросите за предполагаемата група за подкупи за визи във външното министерство.

Не много строго секретно

Въпреки че планът за отбрана не е актуален, оповестяването на част от съдържанието му предизвика смут сред висшите генерали, които са били на активна служба при управленията преди ПиС. Те отбелязаха, че плановете за връщане към по-дефанзивни линии са нормална част от военната доктрина.

"Публикуването на подобен документ за пореден път подкопава доверието, което имаме към нашите съюзници. То доказва, че сме способни на всичко, че можем да предадем най-дълбоките тайни на Полша и НАТО", казва генералът в оставка Валдемар Скржипчак пред новинарския сайт Wirtualna Polska.

"Нима някой си мисли, че НАТО просто ще подмине това? Сега може би се страхуват, че ще бъдат разкрити още документи за дейността на Алианса", допълва генералът.

Бившият началник на Генералния щаб на Полша, а сега кандидат на опозицията за горната камара на Сената Мирослав Рожански осъди Блашчак, като заяви: "Войната не е пикник или шоу, трябва да знаеш как да я водиш".

Друг пенсиониран генерал, Станислав Козей, заяви, че военните планове са възникнали през 2009 г., когато президент на Полша е Лех Качински, брат близнак на лидера на ПиС Ярослав Качински, и са били подготвени въз основа на документи, издадени от правителството на Ярослав Качински, когато той е бил министър-председател през 2007 г.

Бившият министър на отбраната на Туск и настоящ член на Европейския парламент Радослав Сикорски заяви, че ПиС манипулира общественото мнение, като изтъква само един сценарий от по-широк военен план в случай на руска инвазия.

"Фактът, че армията разполага с планове за непредвидени ситуации за всяко обстоятелство и ситуация, е нещо добро, а не нещо лошо", заяви Сикорски в понеделник пред информационния сайт gazeta.pl. Той добави, че е "скандално" да се разкрива планът, тъй като в Полша има само ограничен брой защитни позиции и затова стратегията все още има разузнавателна стойност за Москва.

Гражданската коалиция заяви, че ако спечели изборите, ще изправи Блашчак пред Държавния трибунал - съд, който се използва за съдене на най-високопоставени длъжностни лица в страната.

Но Блашчак не се извини за шума, като туитна, че партията на Туск "е възмутена от факта, че сме разкрили плановете им да предадат половината Полша на врага. Поляците имат право да знаят каква съдба сте им готвили! В случай на конфликт полската армия трябва да се бори за всеки метър от нашата територия и за всеки човешки живот".

Ярослав Качински заклейми плана като "един голям скандал, който трябва да бъде разследван с методите, предвидени от правосъдната система".

ПиС превърна сигурността и националната отбрана в крайъгълен камък на предизборната си стратегия.

Очаква се тази година разходите за отбрана да бъдат 3,9% от БВП, което е един от най-високите показатели в НАТО. Полша увеличи покупките на оръжия, като похарчи милиарди за танкове, ракети, артилерия, самолети и хеликоптери от САЩ и Южна Корея, както и за укрепване на вътрешната си промишленост. Правителството също така иска да увеличи повече от два пъти числеността на армията до около 250 000 военнослужещи при сегашните 120 000.

Полша е изпратила повечето от танковете и изтребителите си от съветската епоха в Украйна и е важен транзитен център за оръжия от останалата част на света, насочени към Украйна.

ПиС води в проучване на "Политико" с 37% подкрепа, докато Гражданската коалиция изостава с 30%. Ако това се запази, нито една от партиите няма да спечели достатъчно места, за да управлява без коалиционни партньори.