В Полша 14 души са починали, а повече от 150 са били хоспитализирани поради избухване на бактериална инфекция, известна като "легионерска болест", в югоизточния полски град Жешов, близо до границата с Украйна, съобщи Би Би Си.

Местните власти проверяват дали патогенът на легионелозата е попаднал във водоснабдяването на града, но твърдят, че няма доказателства за саботаж.

"Не сме установили нищо, което да сочи саботаж. Тъй като градът се намира близо до границата с Украйна и е важен транспортен възел за доставките на оръжие за тази страна, властите искат да изключат някои натрапващи се от само себе си сценарии", заяви пред телевизия Polsat Станислав Жарин, говорител на полските служби за сигурност. - Няма доказателства за умишлено замърсяване на водоизточниците."

По-рано тази седмица Жарин потвърди, че в разследването на произхода на заразата участват служители на полското разузнаване.

"Търсим източника на замърсяването. Разглежда се възможността за замърсяване на мрежата за подаване на топла и студена вода", заяви Адам Сидор от регионалната служба за санитарен надзор.

От взетите до момента 105 водни проби в първите 18 от тях са открити бактерии на легионелоза.

"Засега това не ни позволява да твърдим, че източникът на заразата е водоснабдяването. Следващите няколко дни ще бъдат от решаващо значение", каза Сидор.

Здравните власти съобщиха, че бактерията, причиняваща заболяването, е открита при 113 пациенти, хоспитализирани в град Жешов и околностите му. Седем от починалите са били на възраст между 64 и 95 години и са имали други здравословни проблеми.

Кметът на Жешов Конрад Фижолек заяви, че градът е увеличил до максимум количеството хлор, ултравиолетови лъчи и озон, използвани за пречистване на водата. Водоснабдителната система също ще бъде промита и дезинфекцирана, каза той.

"Легионерската болест" се предава по въздушно-капков път. Това заболяване причинява възпаление на белите дробове и може да доведе до тежка пневмония.

Инкубационният период продължава от два до 10 дни. В началото заболяването е грипоподобно. Пациентите чувстват обща умора, имат повишена температура (до 39,5 градуса или дори по-висока), има главоболие и болки в мускулите, появява се суха кашлица.

С напредване на заболяването може да се появят болки в гърдите, задух, болки в корема, диария и повръщане, както и халюцинации.

Заболяването се разпространява от живеещите във водата бактерии легионела, които се активизират при повишаване на температурата.

Често срещани източници на замърсяване са водоснабдителните системи на големи сгради, климатични системи, фонтани и езера, както и душове, разположени например в съблекалните на обществени плувни басейни.

Според Световната здравна организация най-честата форма на предаване на инфекцията е вдишването на заразен аерозол, получен при пръскане на вода, струи или мъгла от замърсени водни източници.

Заболяването носи името си от първото известно огнище, което е констатирано през 1976 г. в хотел във Филаделфия, където се провежда конференция на Асоциацията на военните ветерани на Американския легион. Тогава се разболяват повече от 220 души, от които 34 умират.