Полша проведе най-големия си военен парад от десетилетия, пише CNN.

Министерството на отбраната на Полша съобщи по-рано, че в парада са участвали 200 единици военна техника, 92 самолета и 2000 военнослужещи. Акцентът бе поставен върху новите системи, с които страната модернизира армията си.

Варшава провежда военен парад всяка година на Деня на въоръжените сили, отбелязван на 15 август в чест на победата над Съветския съюз през 1920 г.

Полша се превърна в една от водещите военни сили в Европа през последните години. Варшава инвестира милиарди долари в закупуването на ново оборудване.

От 2015 година броят на военнослужещите се е увеличил с почти три четвърти до 164 000 души. Гласуван по-рано закон предвижда въоръжените сили на Варшава да нараснат до 300 000 души.

Полша ще похарчи 4.2% от БВП за отбрана тази година. Това е най-високото ниво в НАТО. Бюджетът на военните за 2023 г. е 23.8 милиарда долара, а според други източници е близо 33 милиарда долара.

За сравнение през 2022 година Варшава отдели за армията си 2.42% от БВП или почти двойно по-малко. Парите отиват основно за покупка на нова техника.

Вижте как изглеждат най-новите оръжия на Полша >> >> >>

Полша поръча 180 бройки от новия южнокорейски танк K2 Black Panther. След 2026 година Варшава ще получи пълен технологичен трансфер и ще произведе още 820 бройки от бойната машина.

Полша има около 120 бройки от американския танк M1 Abrams, като до 2026 година ще получи още 250 бройки от най-новата му модификация.

Полша има и 190 бройки от германския танк Leopard 2 и стотици единици от съветския Т-72.

Голям акцент е поставен и върху тежката самоходна артилерия. До края на десетилетието Варшава ще има над 600 бройки от южнокорейската гаубица K9 Thunder. Броя на полските, чешките и съветски самоходни установки също е около 600. От тях системата Krab може да се похвали с пълен набор от най-нови натовски технологии.

Варшава е поръчала и над 200 броя от мобилните ракетни установки HOMAR-K , произвеждани в Южна Корея и над 500 от американските M142 HIMARS.

От идната година Полша ще стартира производството на 2100 бройки от бойната машина за пехотата BWP Borsuk. Армията вече има и над 300 броя от KTO Rosomak.

Прави впечатление, че почти всички сделки за сухопътните войски включват технологичен трансфер и местно производство на новите машини.

Що се отнася до авиацията Полша е поръчала 32 бройки от най-модерния американски стелт изтребител F-35 Lightning II. Те все още не са пристигнали, а Варшава разполага с 48 бройки от F-16 Fighting Falcon.

Полша не се отказва от съветските си изтребители и ги поддържа и модернизира. ВВС могат да разчитат на 19 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22. Поръчани са и 50 бройки от свръхзвуковия корейски лек изтребител T-50 Golden Eagle.

Варшава е поръчала и поне 18 бройки от турския атакуващ дрон Bayraktar TB2.

Нека разгледаме в детайли някои от най-новите полски оръжия:

K2 Black Panther

K2 Black Panther

Снимка: Getty Images

Това е един от най-новите, добри и скъпи танкове в света. Разработката на танка започва в средата на 90-те години на миналия век. Целта на Южна Корея е да създаде машина, която с лекота може да победи не само старите съветски танкове в арсенала на Северна Корея, но и много по-съвременни руски разработки, като Т-80 и Т-90. Южна Корея дори получава бройки от Т-80 от Русия, чийто слаби места в последствие са добре изучени.

К2 Black Panther има 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, разработено от нулата от Hyundai. Отчетен е опитът на Германия и Франция при създаването на специфични елементи, като системата за зареждане на снаряди. Като помощни оръжия са монтирани две картечници с калибър 12.7 мм и 7.62 мм.

K2 Black Panther разполага не само с композитна и динамична броня, но има и активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Това увеличава шансовете за оцеляване на бойната машина.

Теглото на танка е 60 тона, а максималната скорост е 70 км/ч. По мнението на експертите, танкът се превъзхожда американския М1 Abrams, руския Т-90 и по-старите модификации на Leopard-2.

M1 Abrams

M1 Abrams

Снимка: БТА/AП, архив

M1 Abrams е въоръжен с 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, една 12.7-милиметрова картечница и две 7.62-милиметрови картечници.

Бронята е съставена от пластове от стомана, керамика, кевлар, специални полимери. Версията за САЩ е с допълнителна броня от плочи обеднен уран.

Двигателят е газово-турбинен и има мощност от 1500 к.с. Проблемът на този тип двигатели е високото количество топлина, което отделя. Теглото на танка е около 60 тона, а максималната скорост - 72 км/ч.

Подобрената версия, с която се оборудва Полша идва с нова система за охлаждане, цветни дисплеи, по-добри интерфейси, нова операционна система, по-добра предна и странична броня и подобрена трансмисия за по-добра издръжливост. Има възможност за дистанционно управление на картечницата.

Leopard 2 PL

Leopard 2

Снимка: iStock by Getty Images

Полша вече има над 128 танка Leopard 2A4 и 105 бройки от по-новия 2A5. Планирано е Leopard 2A4 да бъде модернизиран до варианта Leopard 2 PL. Досега са обновени 45 бройки.

Основните предимства на модернизирания танк ще са свързани с по-надеждната броня и подобреният контрол над 120 милиметровото оръдие. Поставен е нов бордови компютър с нови балистични таблици. Прицелът на стрелеца и мерниците на стрелеца са модернизирани, а двигателят е малко по-мощен и подобрена взривобезопасна система.

Модернизацията на Leopard 2A4 до стандарта 2PL включва засилване на балистичната устойчивост на купола до ниво, надвишаващо това на версията Leopard 2A5.

Вътре в превозното средство са монтирани специални облицовки против раздробяване, за да предпазят екипажа вътре в превозното средство от пръски и фрагменти от броня в случай на пробив.

K9 Thunder

K9 Thunder

Снимка: Getty Images

K9 Thunder е южнокорейска 155 мм самоходна гаубица, в чиято разработка са участвали Kia Heavy Industry и Samsung Aerospace Industries.

K9 е със заварена конструкция, като бронята е от бронирана стомана и тежи 20 тона. Тя може да издържи на налягане при експлозия и фрагменти от 152 mm HE снаряди, 14.5 mm бронебойни снаряди и противопехотни мини.

Основното оръдие е 155-милиметрово CN98, като най-новите версии на гаубицата имат обсег от 54 километра.

Двигателят е 8-цилиндров дизел с мощност от 1000 конски сили.

AHS Krab 

AHS Krab

Снимка: iStock by Getty Images

Полската самоходна артилерия комбинира шасито на южнокорейската гаубица K9 Thunder и купола на британската AS-90M Braveheart. Въпреки това производството ще се осъществява в Полша, а полски са системата за контрол на огъня. Основното оръжие на AHS Krab е 155 мм оръдие, способно да изстрелва по 6 снаряда в минута - по този показател полската гаубица е 3-пъти по-скорострелна от турската T-155 Fırtına, която използва подобен микс от технологии.

HIMARS

HIMARS

Снимка: Getty Images

HIMARS е високомобилна ракетна установка, разположена на шасито на специален армейски камион и разработена през 90-те години в САЩ. Машината има две версии.

Първата е въоръжена с шест 227-милиметрови ракети. Те се използват за масираното унищожение на площ с размер от квадратен километър. Максималният обсег е около 92 км, а минималният - 2 км. В някакво отношение тази версия е еквивалентна и на съветската система БМ-21 "Град", която залага на двойно по-малки ракети, но изстреляни в по-голям обем.

Втората версия на HIMARS е снабдена с тактическа ракета земя-земя ATACMS, която има боен радиус от 300 км. Ракетата е изключително ефективна при борба срещу танкови поделения и укрепени противникови позиции. В този си вариант системата HIMARS е еквивалентна на съветската ОТР-21 "Точка", с която разполага и България. Разликата е, че "Точка" има двойно по-малък обсег.

Фактът, че HIMARS е разположен на колесно шаси, позволява висока мобилност на системата, като в пълно бойно снаряжение тя може да се движи със скорост от 85 км/ч по пътя. Самият камион е със задвижване 6х6, което дава и офроуд възможности на HIMARS.

Важно е да отбележим, че Полша има от двете версии на HIMARS, като през 2023 година поръча 45 бройки от балистичната ракета ATACMS.

BWP Borsuk

BWP Borsuk

Снимка: hsw.pl

Новата бойна машина на пехотата може да се оприличи на лек танк. BWP Borsuk тежи 30 тона, а основното й оръжие е 30-милиметрово автоматично оръдие. То е допълнено от две анти-танкови ракети Spike-LR и 7.62 мм картечница.

Бойният купол е дистанционно управляван. Машината има екипаж от 3-ма души и може да превозва още 6 войника във вътрешността си.

Двигателят е 8-цилиндров турбодизел с мощност от 720 к.с. Максималната скорост по шосе е 65 км/ч. BWP Borsuk може да се движи и по вода с до 5 км/ч.

KTO Rosomak

Rosomak

Снимка: iStock by Getty Images

Rosomak е многоцелева бойна машина със задвижване 8×8. През 2002 година Полша сключва договор с Финландия. Той предвижда Варшава да получи всичко необходимо, за да сглоби 690 бройки от Patria AMV на своя територия. От тях 313 машини са с боен модул, а останалите са с функция на бронетранспортьор.

В последствие обаче Полша произвежда близо 1000 бройки от машината и внася някои промени в нея.

Бойната версия е въоръжена с 30-милиметрово автоматично оръдие, което е придружено от две картечници. Има и вариант с 40-милиметрово оръдие.

През 2017 година се появява версия с 120-милиметрово минометно оръдие.

От 2022 година Полша въвежда дистанционно управляем боен модул, който е снабден с 30-милиметрово оръдие, 7,62-милиметрова картечница и противотанкови ракети Spike.

Задвижването се осъществява от 12-цилиндров дизелов двигател на Scania, който има 534 к.с. Rosomak може да се движи по вода със скорост до 10 км/ч. По суша максималната скорост е 100 км/ч.

Всички тези качества правят полската бойна машина изключително търсена.