Полският министър на здравеопазването Адам Неджелски е освободен от длъжност, съобщи премиерът Матеуш Моравецки. Повод за уволнението стана скандал, предизвикан от министъра, след като разкри подробности за рецепта, предписана му от лекар, появил се в критичен към здравното министерство телевизионен репортаж, предаде Ройтерс.

Случаят е проблем за управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), защото се разигра в момент, когато те се готвят за предстоящите на 15 октомври парламентарни избори, а самото уволнение на Неджелски, който е бивш директор на Националния здравен фонд, за мнозина е очаквано, пише БТА.

"Сега сме в предизборен период, когато трябва да бъдем особено чувствителни към всякакви грешки", каза Моравецки на пресконференция. С показването на рецептата Неджелски предизвика недоволството на лекарското съсловие, а, както се твърди - и на мнозина от съпартийците си. С този акт той целеше да направи разкритие за лекар, говорил в телевизионен репортаж, осветяващ проблеми с изписването на някои обезболяващи, възникнали след промени, направени от министерството на здравеопазването.

След случая Висшата медицинска камара на Полша заяви на премиера, че лекарите свалят доверието си от здравния министър, и уведоми прокуратурата, че той може да е извършил престъпление.

Неджелски ще бъде заменен от Катажина Суйка, лекар и депутат от ПиС.

Междувременно бившият румънски министър на финансите Дариус Вълков, който беше осъден на шест години затвор за корупция по-рано тази година, ще бъде екстрадиран от Италия, съобщава телевизия Диджи 24.

Върховният касационен съд на Италия отхвърли днес обжалване на Вълков срещу решение на Апелативния съд в Неапол, което постановява предаване на властите в Румъния на бившия министър, осъден на шест години затвор по дело за търговия с влияние и пране на пари, извършени в периода 2009-2013 г., съобщи министърът на правосъдието Алина Горгиу.

"Информирам ви, че днес Върховният касационен съд на Италия отхвърли като недопустимо обжалването на Дариус Богдан Вълков. По този начин остава окончателно решението на Апелативния съд в Неапол, с което е разпоредено предаването му на компетентните органи в Румъния в изпълнение на европейската заповед за арест от 03.05.2023 г. (...) за изтърпяване на присъдата от шест години затвор", се посочва в публикация във Фейсбук на министъра.

Горгиу отбелязва, че в близките дни се очаква решението да бъде съобщено официално на румънските власти и да се премине към следващите стъпки за фактическото предаване на Вълков.

На 2 май 2023 г. бившият финансов министър на Румъния и бивш кмет на община Слатина Дариус Вълков беше осъден окончателно на шест години затвор заради търговия с влияние и пране на пари. Съдебният процес, който започна през май 2015 г., стана известен като "делото с картините", след като прокурорите откриха над 100 произведения на изкуството, закупени от Дариус Вълков чрез посредници. Част от тях бяха скрити във фалшиви стени на имоти, притежавани от бившия министър.

Дариус Вълков беше министър на финансите в периода 15 декември 2014 г. - 15 март 2015 г. в правителството на премиера социалдемократ Виктор Понта.